Tradičné netradičné menu
Aby deň „D“ bol tým najkrajším v živote dvoch mladých ľudí, musí svadobná hostina zanechať v nich aj v ich hosťoch ten najlepší dojem. Ak plánujete svadbu budúci rok, je už najvyšší čas zamyslieť sa, kde by ste ju chceli mať. Čo tak DoubleTree by Hilton?
„Svadobné menu je vysoko individuálnou záležitosťou,“ hovorí Jozef Hromják, šéfkuchár hotela DoubleTree by Hilton. „Tvorí sa po dlhej úvahe a ochutnávke so svadobčanmi. Veľakrát býva o kompromisoch. Našich hostí pozorne počúvame, aby sme im vedeli navrhnúť menu, dali im ho ochutnať a tým ich presvedčili, že sú na správnej ceste. Snažíme sa pripraviť plán, ktorý neskôr prediskutujeme. So svadobčanmi sa rozpráva kuchár alebo šéfkuchár, pretože za menu u nás stojí priamo konkrétna tvár. Ide o vzájomný dialóg. Chceme počuť, čo si ľudia želajú, a nie nútiť ich k tomu, čo si želáme my.“
Vzorové menu podľa Jozefa Hromjáka, šéfkuchára hotela DoubleTree by Hilton
Predjedlo – prvý kontakt s kuchyňou. Ak by sme nechceli ísť do veľmi tradičnej šunkovej rolky, hoci ju vieme pripraviť úplne netypicky, odporúčal by som ľahučký šalát s kúskom veľmi citlivo upravenej bravčovej panenky so smotanovým prelivom. Toto predjedlo podávame s domácim chlebom, ktorý si sami pečieme. V lete býva paradajkový či bazalkový, v zime napríklad orechový alebo so sušeným ovocím.
Polievka je na svadbe veľmi dôležitá. Odporúčam consommé, tzv. dvojitý vývar s kúskami kuracieho alebo hovädzieho mäsa s domácimi rezancami a esteticky upravenou zeleninou, ktorá je v polievke príjemne chrumkavá.
Menu by malo gradovať – chutné predjedlo, výborná polievka, výnimočné hlavné jedlo. Odporučil by som kačacie prsia. Klasika, ktorú každý pozná, avšak u nás ju upravujeme trochu inak. Nepečieme ju dosucha, ale pomaly, aby mäso bolo ružové a koža chrumkavá. Kačacie je oslavou hydiny, podávame ho s medovou omáčkou, pečeným jabĺčkom a tradičnou prílohou sú napríklad rozmarínové zemiaky alebo zemiaky ozdobené levanduľovým kvetom.
Ďalší chod by mohlo byť bravčové karé pripravované metódou sous vide s chuťou poctivého bravčového mäsa. K tomu domáca karlovarská knedľa, ktorú pred podávaním opekáme na masle. Tradičnou prílohou je kapusta restovaná na cibuľke.
Pred polnocou odporúčame bufet, kde je škála jedál širšia, aby si vedeli vybrať všetci.
Foto: Shutterstock