Váš osobný údaj (e-mail) bude spracovaný podľa zásad ochrany osobných údajov, ktoré vychádzajú zo slovenskej a európskej legislatívy. Stlačením tlačidla dávate súhlas so spracovaním pre zasielanie našich e-mailových noviniek (nové články, reklamné správy) po dobu max. 5 rokov. Svoj súhlas môžete kedykoľvek zrušiť cez tlačidlo “odhlásiť sa z newslettra” v každom e-maile.
Nie je nad ten zvuk, keď sa zahryznete do uhorky, z ktorej ešte odkvapkáva sladkokyslý nálev a ozve sa typické zachrumkanie.
Nie je nad ten zvuk, keď sa zahryznete do uhorky, z ktorej ešte odkvapkáva sladkokyslý nálev a ozve sa typické zachrumkanie. Kyslé uhorky sú klasika a „svoj“ recept má každý. Niekoľko tipov prinášame aj my pre vás.
Nakladané uhorky sú veľmi obľúbeným doplnkom jedla. Majú veľkú tradíciu a vari najznámejšie sú uhorky zo Znojma, ktoré majú veľmi dlhú tradíciu. Sú vynikajúcou prílohou k mäsu a zemiakovej kaši a k mnohým ďalším jedlám. Výborné sú aj po prehýrenej noci.
Čo budete potrebovať?
Hlavnou surovinou sú, samozrejme, uhorky. Aká odroda je tá najlepšia? Najlepšie uhorky na nakladanie sú hrubostenné, ak chcete bradavičnaté uhorky z kvalitného osiva. Osvedčené odrody sú Lada a Viola. V prvom rade musíte vyradiť uhorky, ktoré sú poškodené. Takéto nie sú na zaváranie vhodné. Je tiež dobré, aby boli aspoň približne rovnako veľké a mali rovnaký tvar. Tiež je dobré miešať malé a veľké uhorky spolu. Na zaváranie sú najvhodnejšie 8 – 10 cm dlhé a asi 2 – 3 cm široké Budeme ale potrebovať aj pár menších, aby sme vyplnili fľašu.
Dôležité čistenie
Uhorky musíte veľmi dôkladne očistiť, tak, aby ste ich zbavili všetkých nečistôt. Na pár hodín ich namočte do studenej vody. Potom každú jednu očistite kefkou a opláchnite. Nechajte vyschnúť v utierke. Osvedčilo sa aj vypranie uhoriek v práčke. Nemusíte sa obávať, nič sa im nestane. Nastavte práčku na najnižšiu teplotu, zrušte žmýkanie a vyberte program na jemnú bielizeň. Uhorky vložte do vreciek (predávajú sa na pranie jemnej spodnej bielizne) alebo do sieťky s menšími okami. Výsledok vás prekvapí.
Fľaše
Fľaše na zaváranie musia byť čisté. Vyberajte skôr také, ktoré majú viečko na skrutkovanie. Fľaše umyte so saponátom a následne ich opláchnite v horúcej vode alebo využite umývačku riadu. Viečka tiež opláchnite
Čo sa do uhoriek pridáva
Typickými prísadami sú mrkva, cibuľa, cesnak, kôpor a chren. Ak ich máte radi štipľavé, pridajte feferónku. Medzi základné ingrediencie zvýrazňujúce chuť patrí čierne a nové korenie aj klinčeky. Niekto pridáva bobkový list, fenikel, horčicové semienko, škoricu… Samozrejme, môžete použiť klasické nakladače, ktoré sú plné rôznych semienok.
Koľko nálevu?
Niekedy sa ťažko odhaduje, koľko nálevu budete potrebovať. Na to vám poslúži jednoduchý pokus. Do pohára naložte uhorky tak, ako ich chcete mať a zalejte ich studenou vodou. Vodu prelejte do odmerky. Potom už iba stačí množstvo vynásobiť počtom fliaš.
Sterilizácia inak
Pri zaváraní vám môže pomôcť aj umývačka riadu. Plné fľaše do nej naukladajte a zvoľte program na 70 °C alebo nejaký dlhší na 60 °C. Uhorky budú odležané a dajú sa hneď jesť. Aternatívou je zaváranie v rúre na pečenie. Do vyššieho plechu položte noviny a zalejte ich asi 1 cm od vrchu teplou vodou. Rúru nastavte na 150 °C. Keď začne nálev vo fľašiach bublinkovať, sterilizujte ešte 5 – 7 minút. Potom rúru vypnite a fľaše nechajte v nej vychladnúť. Do jedného plechu vojde dvanásť 7-decových fliaš. Ak ich máte viac, preložte vysterilizované fľaše pod deku a postup opakujte.
Recept na najlepšie uhorky ako od babičky
Budete potrebovať uhorky (do každej fľaše asi 10 – 15 ks), fľaše, viečka. V prvom rade poriadne umyte fľaše aj viečka, nechajte ich obschnúť „hlavou dole“. Pripravte si nálev. Na 5 litrov budete potrebovať 3,8 l vody, 1,2 l octu, 16 dag soli, 30 dag cukru (50 guľôčok umelého sladidla) a nechajte ho vychladnúť. Umyte uhorky, očistite mrkvu a chren a ošúpte cibuľu. Mrkvu a chren nakrájajte na kolieska, cibuľu na mesiačiky (osminky).
Do umytých suchých fliaš naukladajte: 2 guľôčky nového korenia, 4 guľôčky čierneho korenia, 1 klinček, 1 bobkový list, na špičku noža mletú škoricu, polovicu lyžičky horčicového semienka, 4 kolieska mrkvy, 2 kolieska chrenu, 2 osminky cibule, vetvičku kôpru. Potom do každej z nich napevno natlačte uhorky alebo ich nakrájajte na kolieska. Tie potom pevne uzatvorte. Sterilizujte v klasickom hrnci na zaváranie 20 minút pri teplote 80 °C.