V košických obchodoch aj na trhoviskách máme široký výber strúhanej kapusty. Koľko za ňu zaplatíme?
Stále je množstvo ľudí, ktorí sa držia ľudovej tradície a sami si nakladajú kvasenú kapustu do svojich domácich súdkov. Robia veľmi dobre. Kapusta a najmä jej nakladaná kyslá forma je mimoriadne cenná pre ľudské telo. Ponúkame vám náš prieskum, kde ísť na nákup kvalitnej kapusty. „Ponúkam maďarskú strúhanú kapustu. Vždy čerstvú. Viem to odhadnúť, teraz predám denne asi 40 desaťkilogramových vriec. Onedlho aj 80. Robím to tretí rok a ľudia sa vracajú,“ hovorí predajca Miroslav Lipka na Slaneckej ceste. Ako jediný v našom prieskume ponúkal množstevnú zľavu. Na otázku, na čo si dať pozor pri kúpe, s úsmevom odpovedal: „Na poľskú, ktorá je nekvalitná, mäkká a hneď tečie. A tú, čo je v sáčkoch s kapustou viazaných bez špagátika. Býva veľmi nahrubo nastrúhaná.“ Sucho kvalitu neznížilo Na trhovisku na Južnej triede sme hovorili s Marekom Maňom. Mal myšľanskú kapustu po 5 eur za 10 kg vrece. „Sucho kvalitu kapusty, čo mám, neovplyvnilo. Včera tu pán kupoval 40 kilogramov a dnes prišiel po ďalšiu. Bol spokojný, mala vraj dosť šťavy,“ hovorí Marek. Vedľa pri stole ponúkali maďarskí predajcovia také množstvo za 6 eur. Cenová vojna Ozajstnú cenovú vojnu sme zažili na Dominikánskom námestí. Ceny za desaťkilogramové vrece nastrúhanej suroviny lietali od 3,50 eura po 6 eur. Pohľad na vystavený tovar napovedal, prečo je ten rozdiel, ale aj tak sme dali slovo najstaršiemu trhovníkovi Alfonzovi Mihaličovi. „Prečo predávam najdrahšie? Ponúkam overenú kvalitu. Môj pestovateľ je zo Zemplína, tam sa kapusta aj strúha. Každé ráno ju dovážam. Množstvo presne podľa objednávok,“ hovorí sympatický pestovateľ a predajca, ktorý patrí k inventáru trhoviska. „Všetko sa vždy predá. Ľudia mi veria, roky mám stálu klientelu.“ Prečo predávajú iní aj oveľa lacnejšie? „To vidno na prvý pohľad,“ dodáva. Prezradiť, koľko vriec predá denne, nechcel. Pohľad do jeho notesa s objednávkami však jasne napovedal, že sa na trhovisku počas dňa nenudí. Netreba sa ponáhľať Pri OC Merkúr predáva už 25 rokov Lenka Kastellová. „Kapustu beriem od firmy Horti. Moji zákazníci sú spokojní,“ rozhovorila sa skúsená trhovníčka, ktorá v sobotu predala 70, zväčša objednaných vriec. „Kapusta má byť pekná zelená, nie mäkká, nahnedlá. Hlavne nie letná. Netreba sa ponáhľať. Nakladať sa dá do konca novembra.“ Ceny z letáčikov neplatia Oslovili sme aj predajcov, ktorí ponúkali strúhanú kapustu na malých letáčikoch, ktoré vhadzovali ľuďom do poštových schránok. Ich ceny boli 2,50 a 2,80 eura za 10 kg vrece. „Tie ceny neplatia, dodávateľ dvihol ceny aj nám,“ prezradil anonymne jeden z nich. „Predávam šarišskú kapustu po 5 eur vrece.“ Spoločnosť HORTI spracováva týždenne až 150 ton kapusty Firma HORTI so sídlom na Južnej triede 66 v Košiciach sa zaoberá veľkoobchodom v rámci predaja ovocia a zeleniny. Tiež výrobou kvasenej a predajom strúhanej hlávkovej kapusty. Prevádzka kapustárne je v obci Bzenov. „Firma používa na prípravu kvasenej kapusty predovšetkým vlastné zásoby hlávkovej kapusty. Pestujú ju v obci Oborín pri Trebišove,“ hovorí riaditeľ prevádzky a obchodu HORTI s. r. o. Štefan Imrich. „Ponúkame ju vo vreckách a rôznych vedrách. Obľúbená je značka Premium bez konzervantov aj juška – šťava z kvasenej kapusty.“ Čerstvosť Teraz ide najmä strúhaná kapusta na nakladanie. „Aj HORTI ju ponúka balenú v 10 kg sáčkoch. Nájdete ju v maloobchodných prevádzkach, ako je Labaš, Dekort, M+M… Berú ju aj trhovníci a drobní podnikatelia. Hneď po nastrúhaní je distribuovaná klientom. Denne strúhame 30 ton hlávkovej kapusty. Asi päť ton ide na predaj strúhanej, zvyšok sa použije na výrobu kvasenej kapusty.“ Strúhanie Hlávková kapusta je zbavená akýchkoľvek viditeľných nečistôt. „Potom je strojovo vyvŕtaný hlúbik, kapusta je vložená do stroja a pomocou prepravného pásu sa presunie do boxu. Následne sa už nastrúhaná ručne balí a váži do 10 kg igelitových vriec. „Ak sa kapusta do 24 hodín nespotrebuje, púšťa šťavu, vrecúško sa nafúkne a nastáva proces kysnutia a vytvorenie zápachu. Vtedy je už znehodnotená,“ dodáva Štefan Imrich. Cena za 10 kg sáčok strúhanej kapusty: 3,50 – 6,00 € – trhoviská Dominikánske námestie a Južná trieda 4,80 € – trhovisko OC Merkúr 4,99 € – predajňa KLAS – Sídlisko Ťahanovce 5,00 € (4,70 € nad 40 kg) – Slanecká cesta Väčšina má systém objednávania.
Rady Alfonza Mihaliča
Kapusta dobre vykvasí pri teplote 18 - 22 °C za tri týždne. Najdôležitejšia je obyčajná soľ – tej treba dať presne 20 dgg na 10 kg kapusty (nepoužívať morskú, môže byť himalájska). Nesoliť predom, ale až jednotlivé vrstvy. Na 10 kg idú dve stredne veľké cibule pokrájané na mesiačiky. Nie viac, aby nezmäkla a nezhorkla.
Vrstvy - Dole ide sušený kôpor a ostrúhaný prerezaný chren. Potom 20 cm vrstva kapusty, ktorú mierne utlačíme, pridávame soľ a 10 zrniečok čierneho korenia (kto má rád rascu, môže dať), bobkový list a jabĺčka (dulu). Ďalšia vrstva kapusty... Ušliapavame alebo utláčame. Pustenú šťavu odkladáme a na konci ju vraciame do kapusty. Je v nej veľa dobrého. Kapustu negniavime úplne do mäkka. Musíme spomedzi nej vypudiť vzduch.
Voda v žliabku - Dôležité je mať v žliabku na sude vodu – plyn von púšťa, vzduch dnu nie. Keramické sudy sú fajn a netreba, čo sa robilo kedysi – rôzne utierky, dosky na vrch kapusty. Niekto dáva dole kukuricu, kôrku chleba... kvôli cukru. Na Balkáne dávajú bylinky, tieto prísady kvalitu nezvyšujú. Záhoráci dávajú len soľ a majú super kapustu.
Ako poznáme kvalitu - Čerstvá nastrúhaná kapusta vyzerá sviežo a má charakteristickú vôňu, vrecúško nie je nafúknuté, šťava nie je matná, je bez viditeľnej hniloby.
Klady kyslej kapusty - Posilňuje imunitný systém. Je vhodná pri chudnutí – výživná a nízkoenergetická. Zastavuje bujnenie rakovinových buniek. Uľahčuje proces trávenia.
Foto: Autor