VAMEX už 25 rokov prináša pečivo na Veľkú noc priamo na váš stôl
Prichádza obdobie, kedy sa môže rodina opäť zísť pri jednom stole a uctiť si tradície. Pomaly sa končí 40 dňový pôst, čomu sa prispôsobuje aj náš jedálniček. Nikto z nás si predsa nevie predstaviť veľkonočné sviatky bez mazanca či maslového koláča, ktoré tradične prináša rodinná spoločnosť VAMEX, a.s., Košice, už 25 rokov priamo na váš stôl.
Veľká noc je najstarším a najdôležitejším sviatkom kresťanského cirkevného roka, počas ktorého si kresťania pripomínajú umučenie, smrť a vzkriesenie Ježiša Krista. Veľkonočné sviatky majú však pohanský pôvod. Príchod jari sa slávil ako životodarné ročné obdobie.
Nech už tieto sviatky vnímame ako kresťanské alebo pohanské, v minulosti a aj dnes sa vždy kládol dôraz na prípravu veľkonočných jedál. Ich neoddeliteľnou súčasťou je čerstvé pečivo. VAMEX, a.s., Košice disponuje širokou ponukou veľkonočného pečiva, či už hovoríme o mazanci alebo maslovom koláči.


Najstarší obradový pokrm
Počas týchto dní sú všetky žienky na nohách. Upratujú, dekorujú svoje príbytky, alebo varia či pečú. Chystajú chutnú hrudku, varenú šunku, strúhajú zdravý chren. Na stoloch nemôže chýbať ani čerstvý mazanec. Dnešný svet je však uponáhľaný a jednoducho sa nestíha vždy všetko pripraviť podľa našich predstáv.
VAMEX, a.s., Košice vyrába svoje výrobky podľa tradičných receptúr a z kvalitných surovín. Preto sa nemusíte trápiť vypekaním, keď si ich viete kúpiť a chutiť budú určite ako od vašej babičky. „V ponuke máme okrem modernejších výrobkov aj klasiku ako tradičný závin, vianočku či veľkonočný veniec. Minulý rok sa predalo 13,5 tisíc mazancov na Veľkú noc,“ dodáva Viktor Gumán, generálny riaditeľ spoločnosti VAMEX, a.s., Košice. To je práve dôkazom, že bez toho Veľká noc nemôže byť Veľkou nocou.
Niektoré výrobky si našli miesto aj na každodennom stole a vyrábajú sa celoročne. Je to zemplínsky koláč alebo tiež maslový koláč. „Patria k lokálnej kultúre, v žiadnej inej oblasti tieto produkty ani nenájdete.“
Mazanec je tradičné pečivo a patrí medzi obradové pokrmy. Recepty pochádzajú až z 15. a 16. storočia. V bohatších rodinách sa ich pieklo niekoľko. Každý člen rodiny musel mať svoj vlastný. Obsahoval hrozienka, mandle, samozrejme cukor a miešala sa doň sladká smotana. V chudobnejších rodinách bol takisto súčasťou veľkonočnej hostiny. Piekol sa však iba jeden a každý z neho dostal malý kúsok. Jeho recept sa objavil aj v knihe Domáci kuchařka z roku 1826, ktorú napísala Magdalena Dobromila Rettigová. Jej kniha sa stala priekopníčkou v kuchárskej literatúre.
Mazanec, alebo paska, je súčasťou veľkonočnej hostiny najmä na východnom a strednom Slovensku. Tradične sa piekol na Bielu sobotu, aby bol pripravený na posvätenie na Veľkonočnú nedeľu.. „Má okrúhly tvar, ktorý symbolizuje slnko, nový život alebo snahu o zabezpečenie dobrej úrody,“ povedal V. Gumán.



Čerstvé a chutné pečivo
Pekáreň VAMEX, a.s., Košice prešla dlhým vývojom od pekárničky až po priemyselnú pekáreň. Rodinná spoločnosť je v súčasnosti najväčšou pekárňou čerstvého pečiva na Slovensku situovanou na jednom mieste. Už viac ako dve desaťročia budujú silnú značku, neustále sa venujú inováciám a každý deň prinášajú zákazníkom na stôl množstvo čerstvých výrobkov.
Kladú dôraz na kvalitu výroby, moderné technológie, ale obnovujú pritom aj tradičné výrobky, ktoré poznali celé generácie spotrebiteľov. Veľká noc je pre nich obdobie usilovnej práce, keďže na stôl chcú vždy priniesť čerstvé a chutné pečivo. „Zahryznúť sa do mäkučkého mazanca k údenej šunke, alebo si dať chrumkavý chlebík k cvikle je tradičné a naše. V rodine pekárov sa tradície, samozrejme, dodržiavajú. Preto aj na našich stoloch nesmie chýba maslový koláč a mazanec,“ doplnil V. Gumán.

Múka
Najdôležitejšou surovinou pre všetkých pekárov je múka. Čím je kvalita pšenice a raže vyššia, tým je pekársky výrobok kvalitnejší.
Voda
Neoddeliteľnou súčasťou pečenia je voda. Bez vody nie je možné pekárske výrobky upiecť.
Droždie
K najzákladnejším surovinám pekárov patrí aj pekárske droždie. Kvalitné droždie dodáva výrobkom veľkosť a objem.
Soľ jedlá
Soľ nie je len ochucovadlo, ale považuje sa za najdôležitejšiu minerálnu látku ľudskej potravy.
Náplne
Aktuálne je ponúkaných množstvo náplní, džemov a marmelád. Ale len tie najkvalitnejšie a najchutnejšie majú u zákazníka úspech.
Koreniny a sušené plody
Kvalitné koreniny a sušené plody dodávajú pekárskym výrobkom tú správnu chuť, vôňu aj vzhľad.
(ML)