Veľkonočný stôl Košičanov obohatia mazance
Keď sa prejdeme po predajni, kde sa predáva chlieb a pečivo, niekedy sa ťažko rozhodujeme, čo si kúpiť. Inokedy nás zarazia rôzne názvy pečiva. Odkiaľ prišli a čo znamenajú? Z akého cesta sa vyrábajú napríklad vianočky a aký je rozdiel medzi pľundrou a buchtou? Hlavne aj teraz, pred Veľkou nocou, sme svoje otázky smerovali na konateľa pekárne UNI, Henricha Burdigu.
„Fúúú, tak na to je ťažké odpovedať. Zákazník, ak nemá nejaké zdravotné obmedzenia, tak nakupuje, myslím, podľa momentálnej chute a určite aj očami. Niekto radšej sladké kysnuté cesto, niekto slané, niekto skôr neutrálne alebo naopak viac tukové, prekladané, teda pľundrové,“ začal našu debatu o rôznych druhoch pečiva H. Burdiga.
TOP VÝROBKY
„Samozrejme, podobné je to pri náplniach. Niekto má rád tvaroh, iný naopak nie, ďalší miluje mak či orechy alebo marmeládu, slivkový lekvár alebo niekto čokoládu a mohli by sme dlho pokračovať, keďže možností je nepreberné množstvo. Nakoniec práve preto máme taký široký sortiment – bezmála 100 druhov pečiva, z ktorých je zatiaľ 15 ocenených (7krát SK GOLD a 8-krát Značka kvality).”
PRE KAŽDÉHO NIEČO
„Snažíme sa, aby si v našom sortimente tovaru našiel naozaj každý zákazník nielen jeden druh pečiva, ale viac druhov, ktoré budú jeho obľúbené. Naše pečivové či chlebové cesto je vždy bez akýchkoľvek zlepšujúcich či objem alebo trvanlivosť predlžujúcich prídavných látok.
Spomínali ste vianočky, aj pri nich pozeráme na to, že niekto nemusí hrozienka a naopak niekto ich miluje. Preto vyrábame tri druhy vianočiek – bez hrozienok a s hrozienkami a plus obľúbenú vianočku stracciatela s kúskami čokolády. Je úžasná napr. s maslom a kakaom. Je tiež z kysnutého cesta, ale receptúra je upravená z tradičných vianočiek.“
NIE JE BUCHTA AKO BUCHTA
„Tvarohové buchty sú v našom sortimente veľmi obľúbené. A je jedno, či sú kysnuté, pľundrové a či iné. Zaujímavosťou možno bude ich plnka. V našej pekárni nepoužívame hotovú tvarohovú zmes, ale originálny SABI tvaroh.
Tvarohovú náplň si niekoľkokrát denne miešame sami podľa vlastnej receptúry. Tak to je aj pri ďalších výrobkoch. Všetko je to síce prácnejšie, ale je to podľa mňa jediná cesta, ak chceme vyrobiť tradičný, poctivý a chutný výrobok. U nás je rozhodujúca kvalita a opäť a opäť kvalita a jej kontrola.”
VEĽKONOČNÉ HODOVANIE
Máte pre nás Košičanov pripravené aj niečo špe- ciálne na Veľkonočné sviatky? „Samozrejme, že áno! Obnovili sme výrobu našich mazancov. Vyrábame tentoraz už dva druhy, aby si zákazník vedel vybrať to, čo má radšej. A musím povedať, že naši zákazníci ich hodnotia ako vynikajúce!
Mazanec s hrozienkami a mazanec sypaný mandľami nájdete v každej dobrej predajni v Košiciach. Rovnako aj naše najlepšie makové či orechové záviny. V našom meste si určite nájdu svoje miesto na veľkonočných stoloch,” povedal Henrich Burdiga a dodal: „Rád by som aj touto cestou poprial všetkým Košičanom veselú Veľkú noc, Košičankám veľa vody a každému hlavne veľa zábavy vo Veľkonočný pondelok. Zároveň by som rád upriamil pozornosť na Veľkonočnú súťaž, ktorá prebieha na našej facebookovej stránke, kde môže až 15 výhercov získať celú kolekciu našich 15 ocenených výrobkov.
Foto: shutterstock