Vianočnú náladu si doladíte medovníčkami
Keď sa v kalendári začínajú blížiť Vianoce, vo väčšine domácností sa pečú vianočné medovníky. Tie patria aj s ostatnými cukrovinkami už neodmysliteľne k tomuto obdobiu. Výhodou medovníkov ale je, že ich môžete využiť aj ako ozdoby na stromček alebo ako peknú dekoráciu v byte.
Ak ste s prípravou trochu „zaspali“, môžete vyskúšať recepty na hneď mäkké medovníčky. Klasické si vyžadujú čas na odležanie, preto zvyčajne patria medzi prvé sladkosti, s prípravou ktorých pred Vianocami začíname.
Skôr, než sa do pečenia pustíte, nezabudnite na jedno: na ducha Vianoc. Nalaďte sa do pohodovej nálady, prevoňajte si byt pohárom vareného vína, pustite si koledy a dajte sa do práce. Do výroby medovníčkov môžete navyše zapojiť deti, ktoré si pri ich zdobení môžu vyskúšať svoju zručnosť.
Vychytávky
Receptov na medovníčky je veľké množstvo. Niektoré rodiny ich dedia z pokolenia na pokolenie a všetky sú zaručené. Základom je dodržanie určitých postupov. Cesto by malo pred pečením pár dní odležať v chladničke. Odborníci tiež prišli na to, že po upečení je ich dobré potrieť ešte horúce vajíčkom. Ani so zdobením sa netreba ponáhľať. Najlepšie je ich zdobiť pár dní po upečení. Ak vám napriek všetkej snahe nechcú zmäknúť, uložte ich do košíčka spolu s celým jablkom, zakryte ich utierkou alebo ich na noc uzatvorte v igelitovom vrecúšku.
Klasika
Na 3 plechy medovníčkov potrebujete: 350 g hladkej múky, 150 g práškového cukru, 70 g Hery, 2 vajcia, pol lyžičky sódy bikarbóny, 1 lyžicu korenia do medovníka (dá sa kúpiť), 3 lyžice medu, 4 lyžice kakaa, rozšľahané vajce na potieranie.
Postup: Spracujte maslo s múkou a vajíčkami, pridajte cukor, sódu bikarbónu, korenie, med, kakao a vypracujte hladké cesto (aby bolo mäkšie, môžete pridať trochu mlieka, ktoré zohrejete a rovno v ňom rozpustíte aj med). Cesto nechajte aspoň deň odležať v chladničke. Potom ho vyvaľkajte na hrúbku asi 4 mm a vykrajujte tvary. Pečte na papieri na pečenie pri teplote 160 °C. Čas pečenia sa nedá presne stanoviť. Musíte dávať pozor, aby sa vám okraje nezačali pri paľovať. Zdobíme bielkovou polevou na druhý deň.
Špaldové
Tieto medovníčky by mali byť hneď mäkké. Na ich prípravu potrebujete: 400 g špaldovej múky, 120 g práškového cukru, 160 g medu, 60 g masla, 2 vajcia, polovičku lyžičky sódy bikarbóny, 2 lyžičky medovníkového korenia.
Dia medovníčky
Potrebujete: 200 g celozrnnej múky, 30 g medu, 70 ml mlieka, 20 g masla, lyžičku sódy bikarbóny, medovníkové korenie. Je dobré pri tomto recepte rozpustiť maslo aj med v teplom mlieku a potom túto zmes zmiešať s ostatnými ingredienciami. Upečené uložte do vlhkého prostredia na 7 – 14 dní.
Zo žitnej múky
Potrebujete: 400 g žitnej múky, 2 vajcia, 120 g rastlinného tuku, 4 lyžice medu, 150 g trstinového cukru, 1 lyžicu medovníkového korenia, kôru z jedného citróna, 1 lyžičku sódy bikarbóny, 50 g mletých orechov.
Vegánske
Potrebujete: 400 g žitnej celozrnnej múky, 4 lyžice gélu z ľanových semienok (2 lyžice rozmixovaných semienok rozmixovať so 4 lyžicami vody a nechať odstáť aspoň 30 minút) 120 g Bio Alsanu, 4 lyžice javorového sirupu (môžete použiť aj ryžový) 120 g sušenej trstinovej šťavy (buď rapadura, alebo panella), 1 lyžicu medovníkového korenia, 1 lyžicu sódy bikarbóny, 1 lyžičku mletej vanilky, 50 g mletých orechov (vlašské alebo lieskové), kvôli farbe môžete pridať trochu kakaa. Pred pečením môžete medovníky potrieť vodou zmiešanou s kvapkou kurkumy a oleja.
Tofu medovníčky
Potrebujete: 400 g hladkej špaldovej múky, 140 g jemného trstinového cukru, 50 g kvalitného rastlinného tuku, 2 lyžice medu, 1 lyžičku sódy bikarbóny, 1 kypriaci prášok do medovníka, 1/3 hrnčeka rozmixovaného Firm silken tofu alebo tofu natur, 1 lyžicu kakaa kvôli peknej farbe, 2 lyžice medovníkového korenia.
Poleva
Na zdobenie sa vo väčšine prípadov používa bielková poleva. Tiež existuje viacero receptov. Podstatou však je, že by mala byť na pohľad jemná, tak akurát hustá a nesmie v nej byť vidieť cukor. Šľaháme ju elektrickým šľahačom 5 – 8 minút, ručne to trvá asi 15 minút. Na polevu budete potrebovať: 200 g viackrát preosiateho práškového cukru, 1 bielok, šťavu z polovice citróna a 1 lyžicu horúcej vody. Niektoré gazdinky pridávajú aj trošku kukuričného škrobu.
Medovníčky či perníčky, závisí od medu
Pečivo z múky a medu sa našlo už v hroboch egyptských panovníkov. História medovnikárstva siaha do čias starého Ríma. Z Talianska postupovalo cez Nemecko do severnej Európy. Na Slovensku sa ako remeslo objavilo už v XIV. storočí. Medovnikára nazývali „dulciárus“. Neskôr sa medové cesto skvalitňovalo, pridávali sa doň rôzne chuťové a aromatické koreniny. Miesilo sa z ražnej múky a vareného medu – tieto pomenúvali „perníky“. Pri použití surového medu mali názov „medovníky“.
Strediskom perníkového remesla na Slovensku, ba i v celom bývalom Uhorsku, bola Bratislava. Neskôr sa zakladali samostatné cechy v ďalších mestách, napríklad aj v Košiciach. Pôvodné pečivo sa pripravovalo podľa tajných receptúr, ktoré si každý majster strážil. Recepty obsahovali niekedy až deväťdesiat druhov korenia a bylín. Cesto sa pripravovalo dlho dopredu. Hovorilo sa, že najlepšie sú z takého cesta, ktoré sa zamiesi pri narodení dieťaťa a pečie sa z neho na jeho svadbu.
Foto: Shutterstock