Všetko je to o láske k steakom
Každý milovník mäsa vie oceniť výborne pripravený hovädzí steak. Ak v Košiciach hľadáte reštauráciu, ktorá pripravuje steaky z naozaj kvalitného mäsa, tak v steakhouse Montana v hoteli Yasmin ste na tej správnej adrese.
Už pri vchode do reštaurácie vás milo prekvapí usmievavý personál, ktorý vás privíta a usadí. Ešte pred predjedlom vám ako pozornosť podniku donesú chlebové tyčinky s čedarom a bylinkami. Ak prídete na drink, pohostia vás popcornom, ktorý je tiež pozornosť podniku.

Otvorená kuchyňa
Doménou reštaurácie je otvorená kuchyňa. Vybudovaná bola v rámci dvojmesačnej rekonštrukcie, ktorá bola ukončená koncom augusta tohto roka. Pred rekonštrukciou sa tam nachádzal bar. „Každý z našich hostí môže vidieť, ako šéfkuchár pripravuje jeho steak. Aj konceptom otvorenej kuchyne sa odlišujeme od konkurencie,“ vysvetlila Veronika Christová, manažérka steak- housu Montana. Podľa jej slov sa v hoteli Yasmin snažili priniesť do Košíc taký kulinársky koncept, aký v našom meste chýba. Inšpirovať sa nechali reštauráciou George Prime Steak, ktorá sa nachádza v historickom centre Prahy.

Základom je kvalitné mäso
Na prípravu steakov používajú mäso z plemena hovädzieho dobytku Black Angus, ktoré bolo vyšľachtené v Škótsku.
Charakteristické je vysokým mramorovaním. Práve mäso obrastené tukom dodáva steakom špecifickú chuť a jemnosť. Pri výbere steaku sme si nechali poradiť priamo od šéfkuchára Jakuba Orlovského. Ak si chcete vychutnať naozaj famóznu chuť dokonalého stea- ku, jednoznačne odporúča špecialitu podniku – Rib eye, ktorý nesie názov aj „Kráľ steakov“. Kusisko hovädzieho mäsa z vysokej roštenky na kosti váži 900 gramov a je pripravené na kovbojský spôsob. Tento najbohatší rez mäsa je typický vysokým mramorovaním a plnou chuťou.

Tajomstvo šéfkuchára
Na dochutenie steakov používa šéfkuchár steakhousu Montana len morskú soľ. Podľa Jakuba Orlovského je zbytočné používať grilovacie korenie. Tajomstvo kvalitného steaku totiž spočíva v dobrom vyzretí mäsa a v jeho precíznej príprave. „Mäso nemarinujeme. Musí však byť dobre odležané. Používame mäso s mokrým zretím, vo vákuu dozrieva minimálne 30 dní,“ zdôrazňuje šéfkuchár. A dodáva, že mäso odležané v chlade stráca vodnatosť, je krehšie a má jemnejšiu chuť. Po osolení putuje steak na gril. „Ten vyvinie teplotu až 450 stupňov. Mäso sa pri takejto teplote uzavrie a šťava i chuť ostávajú vo vnútri,“ vysvetľuje Jakub Orlovský.
Šťavnatý a jemný
Pri príprave steakov je dôležitý aj stupeň prepečenia. V Steak- house Montana neodporúčajú úplne prepečený steak. „Takýto steak je podľa mňa znehodnotený, mäso je tuhé a bez chuti. Najpopulárnejší spôsob prípravy je mierne prepečený. Mäso je vo vnútri ružové i šťavnaté a zvonku je opečené.“ A čo radí skúsený šéfkuchár menej zdatným kuchárom, ktorí si chcú doma pripraviť chutný steak? „Mnoho ľudí robí chybu, že mäso dáva z grilu rovno na tanier. Každý steak však potrebuje čas na odležanie, aby sa šťava vrátila do mäsa a nevytiekla.“

Gurmánsky zážitok
Mierne opečený Rib eye sme ochutnali aj my. Porciu pre dvoch nám doniesli naservírovanú na špeciálom pekáčiku, ktorý udržiava teplotu. K steakom si môžete vybrať buď zemiakové alebo zeleninové prílohy. My sme vyskúšali kombináciu oboch. Verte, že pri takomto kvalitne pripravenom mäse vám príloha na tanieri chýbať ani nebude. Ochutnali sme aj ďalšiu špecialitu – marinovaný flat iron steak. „Je výnimočný tým, že je dvakrát tepelne upravený. Najprv sa pošíruje metódou sous vide, čo je pomalé varenie vo vákuu za nízkych stabilných teplôt. Až potom ho dáme na gril,“ vysvetľuje Jakub Orlovský, šéfkuchár steakhousu Montana. Tento steak podávajú s teľacou šťavou, ktorá dodáva mäsu výraznejšiu chuť.

Otvorení od septembra
Montana Steakhouse & Bar otvorili 1. septembra 2016. Reštaurácia nesie koncept George Prime Steak v Prahe, od ktorého prebrali štandardy, dizajn aj know-how. Rezervácie stolov sú možné aj cez rezervačný systém www.restu.sk. Okrem steakov si tu na svoje prídu počas decembra aj milovníci burgrov. Počas Burger Days si môžu návštevníci pochutiť na unikátnych amerických burgroch.
Hotel Yasmin****
V centre Košíc bol Hotel Yasmin slávnostne otvorený v marci 2009. Okrem 155 luxusných izieb ponúka aj konferenčné priestory pre 300 hostí. Ocenený je certifikátmi Tripadvisor Certificate z Excellence 2013 – 2016, HRS Top Quality Hotel 2013 – 2015. Získal aj ocenenie Luxury Travel Guide Award – Luxury Design Hotel z the Year 2015 – 2016. V priestoroch dizajnového hotela sa okrem steakhousu nachádza aj gurmánska reštaurácia, v ktorej pripravujú špeciality z domácej i medzinárodnej kuchyne.