Vyskúšajte nepečené veľkonočné sladkosti
Opäť sa blížia Veľkonočné sviatky a gazdinky rozmýšľajú, čím by mali ozvláštniť sviatočný stôl. Ak sa
vám veľmi do pečenia nechce, vyskúšajte pár receptov, pri ktorých vám môžu pomôcť aj deti, pretože sa nepečú a nehrozí tak riziko, že by sa popálili. Vo viacerých domácnostiach sa pečie stále tá istá klasika. Vyskúšajte tohto roku niečo iné – zdravšie. Do receptov netreba ani múku, takže sú vhodné aj pre celiatikov.
Jahodovo-citrónová torta
Potrebujeme:
Na korpus: 2 hrnčeky namočených mandlí, polovicu hrnčeka múky z naklíčenej pohánky (alebo strúhaného kokosu), 12 datlí, štipku soli
Na jahodový krém: jeden a pol hrnčeka jahôd, polovicu hrnčeka agáve sirupu, dve tretiny hrnčeka kakaového masla; na citrónový krém – 2 hrnčeky namočených kešu orieškov, polovicu hrnčeka agáve sirupu, polovicu hrnčeka kakaového masla, šťavu z 1 citróna (1 hrnček = 3 dl).
Postup:
Roztopte kakaové maslo. Najskôr ho nastrúhajte alebo nasekajte v mixéri, potom umiestnite do vodného kúpeľa (v miske s vodou by mala byť teplota okolo 50 °C). Prípadne pridávajte maslo, kým nebudete mať 250 ml rozpusteného. Kakaové maslo sa topí pri teplote 35 až 38 °C, preto to trvá pomerne dlho a je dobré si ho pripraviť vopred. Z mandlí si urobte v mixéri, prípadne sekáčikom od tyčového robota mandľovú múku. K rozsekaným mandliam pridajte múku z naklíčenej pohánky, datle a štipku soli. Mixujte, kým sa zmes nezacne lepit. Dno tortovej
formy vyložte potravinárskou fóliou alebo papierom na pečenie, potom do pripravenej formy vtlačte pripravenú zmes a zarovnajte.
Pripravte si citrónový krém: namočené kešu oriešky, agáve sirup a šťavu z citróna poriadne rozmixujte. Prilejte kakaové maslo a rozmixujte ho spoločne so zvyškom krému. Krém nalejte na pripravený korpus, s formou trochu pohýbte, aby sa rovnomerne rozlial. Dajte na chvíľu stuhnúť do mrazničky (aspoň 15 až 30 minút).
Jahodový krém pripravíte tak, že poriadne rozmixujete jahody a agáve sirup. Do zmesi prilejte kokosový olej a znovu dôkladne rozmixujte. Jahodový krém nalejte na stuhnutú citrónovú vrstvu, znovu formou zatraste, aby sa krém rozlial rovnomerne. Dajte na 4 až 5 hodín stuhnúť do chladničky alebo si pomôžte mrazničkou. Na záver tortu ozdobte jahodami.
Kokosové guľky
Potrebujeme:
Polovicu hrnčeka kešu orechov, 1 hrnček kokosového masla, polovicu hrnčeka svetlého agáve sirupu, tri štvrtiny hrnčeka strúhaného kokosu a strúhaný kokos na obaľovanie (1 hrnček = 3 dl).
Postup:
Kokosové maslo si vyrobíte doma za pomoci mixéra. Do suchého mixéra dajte 3 hrnčeky strúhaného kokosu a mixujte tak dlho, až sa uvoľní tuk. Maslo by malo byť takmer tekuté. Vznikne približne jeden hrnček kokosového masla, ktoré prelejte do misky. Prístroj umyte a usušte. Opäť v suchom mixéri rozmixujte orechy kešu na jemnú múku. Pridajte ostatné ingrediencie a zamiešajte. Tvarujte guľôčky s priemerom cca 1,5 cm a obaľujte ich v kokose. Dajte chladiť do chladničky na 1 hodinu. Guľôčky vydržia v chladničke niekoľko týždňov.

Kokosová roláda
Potrebujeme:
Na tmavé cesto: 250 g sušienok (napr. Derby), 3 lyžice kakaa, 3 lyžice rumu, 150 g práškového cukru, 2 lyžice mlieka, strúhaný kokos na posypanie;
Na plnku: 100 g práškového cukru, 100 g strúhaného kokosu, 100 g masla.
Postup:
Nastrúhajte sušienky, pridajte kakao, rum, práškový cukor a približne dve lyžice mlieka a vypracujte vláčne cesto. Na chvíľu ho uložte do chladničky.
Príprava plnky:
Z práškového cukru, strúhaného kokosu a masla vymiešajte tuhšiu hmotu. Pripravte si potravinovú fóliu, ktorú posypte strúhaným kokosom. Na ňu do stredu položte tmavé cesto. Prekryte ho potravinovou fóliou aj zvrchu a rozvaľkajte valčekom. Vrchnú fóliu potom opatrne zložte. Na takto pripravené tmavé cesto natrite svetlú plnku a za pomoci spodnej fólie urobte roládu. Zabaľte ju do alobalu a nechajte cez noc stuhnúť v chladničke. Môžete ju potom posypať kokosom a pred podávaním nakrájať na plátky.

Marcipánové myši
Potrebujeme: 200 g mletých mandlí, 2,5 dl preosiateho práškového cukru, 1 vaječný bielok, mandľovú esenciu, 32 farebných cukrových guľôčok, 16 hrozienok, 16 mandlí
Postup: V miske zmiešajte mandle s cukrom a uprostred vytvorte jamku, do ktorej vlejte bielok. Všetko dobre premiešajte. Pridajte pár kvapiek mandľovej esencie. Zmes vyklopte na dosku a hneťte 5 minút až je marcipán suchý a hladký bez hrudiek. Rozdeľte ho na 16 rovnakých častí. Z každého dielu odoberte kúsok na chvostík. Každou porciu vytvarujte do valčeka, na jednom konci urobte tupý špic prestavujúci hlavu. Do hlavy vtlačte dve cukrové guľôčky ako oči. Mandľu rozdeľte na polovicu a použite ich ako uši. Pod oči vtlačte hrozienko ako nos myši. K zadnej strane pripevnite na tenko ušúľaný kúsok marcipánu ako chvostík. Fúzy môžete urobiť napríklad zo sfarbeného marcipánu. Hotové myši nechajte asi 2 dni oddychovať aby oschli. V škatuli vydržia aj 4 týždne.

Foto: Shutterstock