Zber cibule
Vari niet kuchyne, kde by sa gazdinky zaobišli bez cibule. Väčšine jedál dodá tú správnu chuť. Ale iba vtedy, ak je kvalitná.
Nechutí vám dovozová zo supermarketov a rozhodli ste sa vypestovať si vlastnú – slovenskú? Kedy je však ten správny čas ju pozbierať a ako ju skladovať, aby nezhnila a dobre tvrdá a šťavnatá vydržala až do konca sezóny?
Zber
Veľký pozor si treba dávať už pri zbere, aby ste ju neťahali zo zeme veľmi skoro. Ten pravý čas cibule z priameho výsevu, ktorý je na skladovanie najvhodnejší, nastáva koncom leta. Zvyčajne je to práve v tomto období, približne päť mesiacov od výsevu. Poznáte to tak, že viac ako polovica rastlín má už zožltnutú vňať, ktorá začína schnúť. Zo zeme vytiahnutá cibuľa musí mať zlatohnedú šupku.
Vňať
Cibuľu vyťahujte zo zeme aj s vňaťou. Tú neodrezávajte ani točením neodtrhávajte. Počkajte, až sama úplne vyschne. Nabalenú hlinu z hľúz potom nikdy neoklepávajte ani nezoškrabujte, mohli by ste ju poškodiť a skrátiť tak jej obdobie skladovateľnosti. Poškodená cibuľa začne hniť. Až pôda oschne, sama opadá a zvyšok následne opatrne dočistite až vtedy, keď ju budete uskladňovať.
[ad][/ad]Sušenie
Dôležité je sušiť cibuľu opatrne a pomaly. Počítajte s tromi až štyrmi týždňami. Iba tak zabránite rozvoju plesne. Keď vám to počasie dovolí, nechajte pozbieranú cibuľu vyschnúť niekoľko dní rozloženú priamo na záhone. Ak je pôda vlhkejšia, môžete použiť otočené plastové prepravky. Pri nepriaznivom počasí pozbieranú cibuľu radšej sušte rozloženú v lieskových košíkoch niekde pod strechou alebo v dobre vetranej miestnosti.
Skladovanie vo vrkoči
Najlepším spôsobom, ako usušenú cibuľu skladovať, je zviazať ju do vrkočov. To vedeli už naše prababičky. Takto uskladnená dlho vydrží, pôsobí dokonca dekoratívne a navyše nezaberie príliš veľa miesta. Je ale potrebné, aby vysušená vňať bola pevná a silná. Opatrne odstráňte špinavé vrchné šupky a cibuľu zapleťte. Môžete ju zviazať aj do zväzkov, maximálne po desať až pätnásť kusov, a zavesiť na suchom chladnom mieste.
Pomôžu aj debničky
Ak nemáte možnosť či miesto, kde skladovať cibuľu zavesenú alebo s viazaním vrkočov nemáte žiadnu prax, zaschnutú vňať odstráňte krútením a špinavú vrchnú šupku opatrne odstráňte. Všetky poškodené hľuzy vyraďte a veľmi rýchlo ich spotrebujte. Na skladovanie nie sú vhodné. Uložte iba pevné a tvrdé kusy. Tie skladujte v tmavej miestnosti v drevenej debničke alebo plastovej prepravke na čo najchladnejšom suchom mieste. Ideálna je dobre vetraná pivnica alebo komora. Môžete ju tiež nasypať do sieťky a zavesiť do priestoru. Pamätajte na to, že nízke teploty znáša uskladnená cibuľa oveľa lepšie než tie vysoké. Vôbec jej neprekáža teplota pohybujúca sa okolo 1 až 2 °C. Pozor, aby nezmrzla.
Ak ste na záhone našli viacero maličkých cibuliek, určite ich nevyhadzujte. Nielen uhorky, ale aj drobné cibuľky sú skvelé v sladkokyslom náleve. Kilo cibuliek zalejte v mise vriacou vodou. Nechajte päť minút stáť, zlejte ich a následne prelejte studenou vodou. Cibuľku ošúpte a dajte do misy spolu s asi 200 g morskej soli, zalejte studenou vodou a nechajte 24 hodín stáť. Potom ich opäť zlejte a osušte v papierovej utierke. Rozdeľte do fliaš na zaváranie. V hrnci na miernom stupni prevarte 1 liter octu, 2 lyžice horčicového semienka, 1 lyžicu celého čierneho korenia, 160 g cukru a 2 bobkové listy. Nálevom zalejte cibule tak, aby boli pod hladinou. Uzavrite a sterilizujte 20 minút pri 85 stupňoch.