Máte prebytok jabĺk? Oslaďte si deň jednoduchým jablkovým koláčom
Daždivé jesenné počasie dokáže potrápiť nejedného optimistu. Čo je dobré na zlú náladu? Napríklad sladká pochúťka v podobe vynikajúceho jablkového koláča. Jeho príprava je mimoriadne jednoduchá a tento recept zvládnete do pol hodinky!
Ingrediencie:
- 200 g polohrubej múky;
- 200 g kryštálového cukru;
- 1/2 prášku do pečiva;
- 4 vajíčka;
- 100 ml oleja;
- 100 ml vody;
- 1 kg jabĺk;
- 2 balíčky Zlatého klasu;
- 4 lyžice kryštálového cukru;
- 300 ml vody;
- 350 ml smotana na šľahanie.
Postup:
Vajíčka s kryštálovým cukrom vyšľaháme do penista. Postupne pomaly primiešavame olej, vodu a nakoniec múku s práškom do pečiva. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. V našom prípade sme použili hlboký veľký plech. Pečieme na 180 stupňoch približne 20-30 minút podľa rúry.
Jabĺčka zbavíme šupky a nastrúhame si ich. V našom prípade sme použili až 1,5 kg jabĺk, avšak optimálna vrstva vznikne z približne 1 kg. V 300 ml vody si rozmiešame balíčky Zlatého klasu a zmiešame ich s jablkami a cukrom. Varíme, pokiaľ nám nevznikne hustá kaša. K jablkám môžeme pridať i škoricu.
Vlažnú plnku rozotrieme na cesto a dáme do chladničky stuhnúť. V poslednom kroku si vyšľaháme smotanu na šľahanie – podľa chuti pridáme cukor. Na stuhnutý koláč rovnomerne rozvrstvíme vzniknutú šľahačku. Vrch môžeme posypať kakaom, grankom alebo rozdrvenými orechmi.
Dobrú chuť!
Zdroj: KH