Premeňte zvyšky z prípravy sviatočných jedál na ďalšie chutné pokrmy!
Vianočné sviatky sú už tu a s nimi aj príprava na spoločnú večeru – hostinu. Koláče, medovníky, šalát, kapustnica, ryby, mäso a iné jedlá, po ktorých sa vám len zbiehajú slinky. Ale čo robiť so zvyškami jedla, ktoré ostanú pri príprave týchto pokrmov?
Zemiakové čipsy zo šupiek
Pri príprave zemiakového šalátu vám vždy ostane kopa zemiakových šupiek, ktoré buď vyhodíte, alebo skompostujete. Tentoraz ich ale nevyhadzujte a pripravte si naozaj chutné a chrumkavé zemiakové lupienky priamo doma.
Predtým, ako budete škrabať zemiaky, dôkladne ich umyte v čistej vode. Šupky, ktoré vám ostali jednoducho dajte do misky, polejte olivovým olejom, posypte soľou, paprikou, cesnakom alebo inými koreninami, ktoré preferujete a poriadne zamiešajte. Potom ich len stačí dať na plech na pečenie, ktorý si prekryte papierom na pečenie aby sa šupky neprilepili na plech, dajte do rúry, ktorú si nahrejte na 200°c a pečte 10 až 20 minút, alebo kým nebudú šupky upečené do chrumkava. Pokiaľ máte teplovzdušnú fritézu môžete použiť aj tú.
ZNOVA ZASAĎTE SVOJE BYLINKY
Ak používate do jedál napríklad jarnú cibuľku nevyhadzujte jej koniec. Pripravte si pohár z čistou vodou a jednoducho do nej vložte koniec alebo korienok, ktorý vám zostal. Sledujte ako vám za pár dní začne cibuľka rásť a vy už nemusíte utekať do obchodu kúpiť si ďalšiu. Jedna vám rastie priamo v pohári.
ZELENINOVÝ VÝVAR
Ak vám ostávajú šupky, odrezky alebo kúsky zeleniny, ktorú si myslíte, že už nevyužijete, pripravte si z nich zeleninový vývar, ktorý môžete ďalej použiť na prípravu chutnej polievky alebo iných pokrmov.
Do sáčku so zipsom postupne ukladajte zvyšky zeleniny a kým nebude sáčok plný, zakaždým ho uložte do mrazáka. Keď sa naplní, jednnoducho obsah vysypte do hrnca, pridajte vodu a nechajte variť. Takto jednoducho si pripravíte výborny zeleninový vývar.
Prajeme vám dobrú chuť
(SK)