Spríjemnite si deň vynikajúcim karamelovým cheesecakeom!
Máte chuť na niečo dobré, avšak tradičné recepty vás omrzeli? Pripravte si tento jednoduchý karamelový cheesecake a oslaďte si deň! Jeho prípravu zvládne každý.
Ingrediencie:
- 200g karamelových sušienok;
- 120g masla;
- 500g mascarpone alebo iného tvarohu;
- 400g kyslej smotany;
- 2 vajíčka;
- 1 balenie bielej čokolády;
- 250g cukru;
- 180ml šľahačkovej smotany.
Postup:
Balíček karamelových sušienok si buď ručne alebo mixérom rozdrvíme a pridáme k nim 70g roztopeného masla. Vzniknutú zmes utlačíme na spodok formy (v našom prípade sme použili obdĺžnikovú misu 30x40cm) a uložíme na 5 minút do mrazničky. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov a po vybratí z mrazničky pečieme 8 minút. Ďalej si pripravíme zmes, ktorú vylejeme na upečené sušienky. Mascarpone spojíme s kyslou smotanou a následne po jednom pridávame vajíčka. Nakoniec pridáme aj bielu čokoládu, ktorú sme roztopili nad parou. Cheesecake pečieme približne 90 minút na 140 stupňoch. Na začiatku pečenia na spodok rúry vložíme pekáč plný vody, aby nám zákusok nepopraskal. Po upečení budeme mať okraje krásne hnedé. Počas pečenia rúru neotvárame a do zákuska nepicháme. Cheesecake necháme vychladnúť v otvorenej rúre. Na vychladnutý zákusok pridáme poslednú vrstvu – karamel. Pri jeho výrobe buďte obzvlášť opatrní, pretože je veľmi horúci. Na pomalom ohni si rozpustíme cukor a za stáleho miešania, až pokiaľ nezhnedne a neskaramelizuje, pridáme 50g masla. Po jeho roztopení pridáme šľahačkovú smotanu. Nezľaknite sa, ak zmes zmení konzistenciu, a miešajte dovtedy, pokiaľ sa vám ingrediencie nespoja. Vytvoríme karamelovú vrstvu a dozdobíme podľa chuti. Cheesecake odložte stuhnúť do chladničky aspoň na 8 hodín. Dobrú chuť!
Zdroj: KH