Chutné Pankuškové fašiangy rozvoňajú Krompachy
Fašiangové obdobie je v plnom prúde a mesto Krompachy už po siedmy raz pripravuje festival Pankuškové fašiangy.
Ako informovala Valentína Čatlošová z Mestského úradu v Krompachoch, toto jedinečné zimné podujatie opäť ponúkne nefalšovanú zábavu s fašiangovým sprievodom, karneval, typické zabíjačkové špeciality a nebudú chýbať ani tzv. pankušky.
Festival plný folklóru
Festival folklóru, zábavy a gastronómie sa uskutoční v areáli lyžiarskeho strediska Plejsy. Program odštartuje už túto sobotu sprievodom folklórnych skupín a slávnostným otvorením, pokračovať bude vystúpením domácich folklórnych skupín Krompašanček a Krompašan, súborov z Vojkoviec či Margecian. „Pozvanie prisľúbila aj ľudová rozprávačka Araňa z Jarovníc, spevácka skupina Fiala zo Spišskej Novej Vsi. Okrem iného sa návštevníci môžu tešiť na ľudovú veselicu pod taktovkou Ľudovej hudby Gajdošovci. Čerešničkou na torte bude vystúpenie zábavnej skupiny Traky,“ doplnila Čatlošová.
[ad][/ad]Program pre deti
Prezentáciu regionálneho folklóru doplnia aj sprievodné podujatia, ako napríklad tvorivé dielne, kde si deti spoločne so svojimi rodičmi budú môcť vytvoriť fašiangové škrabošky. Pripravené sú aj súťaže s animátormi a v prípade priaznivých snehových podmienok budú deti spoločne s animátormi stavať snehové sochy. Tento rok sa najmenší návštevníci podujatia zabavia na karnevale so zabávačom Ujom Ľubom juniorom a vo večerných hodinách je pripravený karneval pre dospelých.
„Neodmysliteľnou súčasťou Pankuškových fašiangov je ponuka tradičných zabíjačkových špecialít, ako klobásy, pečené mäso a ovarová polievka tzv. grajzupa,“ upozornila Čatlošová s tým, že mnohí návštevníci podujatia si Pankuškové fašiangy nevedia predstaviť bez tradičnej „dolnozemskej zabíjačky“, ktorej sa tento rok zhostia priatelia z partnerského mesta Nadlak v Rumunsku.
Lákadlom aj chutné klobásky
Dolnozemskí Slováci budú opäť vyrábať chutné klobásy, o ktoré je každý rok veľký záujem. Návštevníci podujatia budú mať opäť možnosť vidieť tradičnú techniku a prípravu tejto údenej špeciality, ktorú môžu hneď na mieste ochutnať. „Do výroby klobás sa tento rok zapoja aj priatelia z maďarského mesta Békešská Čaba či z českého Rýmařova, ako aj mesto Krompachy,“ doplnila Čatlošová.
[ad2][/ad2](TASR, JH)