Ako prežiť Vianoce v zdraví
Lekári z Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach varujú, že nesprávna životospráva počas voľných dní nám môže spôsobiť veľké komplikácie.
Tradičné sviatočné jedlá ako kapustnica, šošovica, zemiakový šalát, či vyprážaná ryba totiž nepatria medzi najzdravšie. Počas sviatkov by sme sa mali správať tak, aby sme namiesto rodinnej pohody nemuseli tráviť čas v nemocnici so žlčníkovým záchvatom, vysokým tlakom, či otravou alkoholom.
„Začína sa to už v obchode. Nepodliehajte akciám, ktoré ponúkajú hypermarkety. Kupujte lokálne potraviny a biopotraviny od domácich dobre známych predajcov, nie od veľkých predajcov a nie dovážané produkty,“ radí diabetológ a ústavný dietológ UNLP Miroslav Paľko.
[ad][/ad]V priebehu dňa si podľa neho radšej máme dať nakrájané ovocie či vlašské orechy ako koláče, arašidy, či čipsy. Rovnako je dôležité pri príprave kapustnice či zemiakového šalátu nepreháňať solenie a množstvo údenín, prípadne nahradiť majonézu jogurtom. Na stravovanie a prejedanie si musia dať pozor zvlášť ľudia, ktorí trpia nejakým druhom alergie, cukrovkou, chronickými ťažkosťami s trávením, žlčnikári, ľudia s vysokým krvným tlakom, srdcovo-cievnymi ochoreniam a vysokou hladinou cholesterolu.
Pri večerných posedeniach pri televízii nahraďte chipsy, sladké pečivo, koláče a chrumky ovocím, sušenými jablkami či tekvicovými semienkami. Obmedzte konzumáciu tvrdého alkoholu, ktorý je veľmi kalorický. Uprednostnite kvalitné suché biele víno, alebo víno s perlivou vodou.
„Nezabudnite na pohyb, naplánujte si prechádzky či akýkoľvek druh športu. Budete sa určite cítiť lepšie a nebudete mať toľko príležitostí k jedeniu, pitiu a maškrteniu,“ upozorňuje lekár.
[ad2][/ad2]