Dajte šancu tvarohu
Tvaroh je vari najuniverzálnejšia potravina, ktorá nás sprevádza od detstva až po starobu. Zvýšiť jeho konzumáciu by mali aj ženy v čase tehotenstva a dojčenia.
Tvaroh obsahuje dobre vstrebateľný vápnik, fosfor, železo, zinok, horčík, draslík a vitamíny A, E, B vrátane nedostatkového B2 – riboflavínu. Okrem prospešných minerálnych látok a vitamínov dodáva telu aj hodnotné ľahko stráviteľné bielkoviny. Kazeín z tvarohu ochraňuje pečeň, pôsobí pozitívne na rast, svaly a mozgovú činnosť.
Ako si vybrať
V obchodoch ho ponúkajú v rôznych konzistenciách. Môžete si kúpiť tvaroh mäkký, hrudkovitý aj tvrdý. Odtučnený alebo polotučný tvaroh vyberajte vtedy, ak potrebujete schudnúť. V nízkotučnej verzii má kalorickú hodnotu iba okolo 290 kJ na 100 g a navyše dokáže na dlhý čas zasýtiť. Občas si však každý z nás môžeme dovoliť aj tvaroh plnotučný. Obsahuje síce viac tuku a energie, ale je lepšou voľbou než nezdravé údeniny.
Z kocky tvarohu urobíte vynikajúcu nátierku, vaničku využijete napríklad na cestoviny. Hrudkovitým nahradíte veľmi slaný balkánsky syr v šaláte a z tvrdého môžete pripraviť napríklad kanapky. Použijete ho miesto rožka alebo chleba. Poukladáte naň zeleninku, môžete pridať trochu kvalitnej šunky a navrch pripichnite špáradlo s guľôčkou bieleho hrozna.
Po stopách tvarohu
Tvaroh je možné konzumovať aj bez úpravy. Jednoduché je odbehnúť si do obchodu a kúpiť si. Kto má možnosť, mal by ochutnať ten najčerstvejší tvaroh z menších ekofariem. Experimentátori si môžu vlastný tvaroh urobiť aj doma. Z trvanlivého mlieka sa vám to však nepodarí – chýbajú mu práve potrebné baktérie, ktoré sa z mlieka cielene odstraňujú.
Postup
Čerstvé mlieko nalejte do hrnca a nechajte pri izbovej teplote skysnúť. Trvá to asi 2 – 3 dni. Potom hrniec s hustou zmesou zohrievajte asi na teplotu 60 – 70 °C. Nemiešajte! Keď sa po krajoch začne vytvárať biela tekutina, hustá hmota sa zrazí do stredu a na povrchu sa vytvorí bohatá pena, odstavte ho zo sporáku a prelejte cez husté sito. Tvaroh v ňom nechajte asi pol hodiny stiecť. Pozor však, domáci tvaroh jedzte vždy čerstvý, pretože neprešiel pasterizáciou.
Atraktívny
Ak máte radi olomoucké tvarôžky, máme pre vás malý tip. Hoci to vyplýva z ich názvu, možno ste si neuvedomili, že sa tiež vyrábajú z upraveného tvarohu. Pripravte si tvarôžkové hniezdočko. Nastrúhajte surový zemiak nahrubo, osoľte a okoreňte. Polovicu dajte na panvicu s trochou oleja. Na zemiakovú vrstvu poukladajte tvarôžky a prikryte zvyškom zemiakov. Opekajte z oboch strán a podávajte so zeleninou.
Na čo je vhodný
Tvaroh môžete jesť ako nátierku, a to tak, že doň pridáte napríklad nastrúhané reďkovky, vajíčka, mrkvu, jablko, plesnivý syr či kúsky tuniaka. Tiež je veľmi chutný nasladko, keď ho rozmixujete s vychladeným pudingom. Vhodný je do zeleninových šalátov, ale tiež sa dá naložiť do oleja s bylinkami. Keďže pozitívne vlastnosti si tvaroh zachová aj po tepelnej úprave, na svoje si prídu aj milovníci tvarohových knedlíčkov, plnených koláčikov či iných pochúťok.
Tvarohová nátierka
Potrebujeme: 1 balíček alebo vaničku tvarohu, 2 menšie jablká, 2 lyžičky jemne strúhaného chrenu, soľ, mleté čierne korenie, citrónovú šťavu.
Postup: Jablká ošúpeme a nahrubo nastrúhame. Hneď ich vmiešame do tvarohu a pridáme chren, citrónovú šťavu, soľ a čierne korenie. Ak je nátierka hustá, pridáme 1 - 2 lyžice kyslej smotany. Podávame s pečivom natretým maslom alebo margarínom, aby vlhkosť z tvarohu nevsakovala do pečiva.
Foto: Shutterstock
Odporúčané články
Prípravy na sviatky, ktoré zahŕňajú varenie, pečenie, nákupy či úpravy darčekov, pre mnohých znamenajú radosti i stres v jednom. To, čo ešte pred niekoľkými rokmi zvládali ľahko, môže po štyridsiatke prinášať nepríjemné komplikácie. V momente, keď otvoria kuchársku knihu alebo sledujú recept na displeji, si často uvedomia, že s ich zrakom nie je niečo v poriadku.
Slovensko prežíva ďalší chrípkový týždeň, v ktorom sa síce celkový počet akútnych respiračných ochorení mierne znížil, no chrípka a jej podobné formy zaznamenali opäť nárast. V 46. kalendárnom týždni bolo nahlásených 37 683 prípadov ARO, čo znamená chorobnosť 1 490,9 na 100-tisíc obyvateľov. Medzitýždenne ide o pokles o 2,6 percenta. Najviac pacientov pribudlo v Prešovskom kraji, najmenej v Trenčianskom.

