Ktorý čaj si vybrať?
Vedeli ste, že čierny čaj zaťažuje srdce, zelený ochladzuje rovnako, ako keď si do čaju pridáte citrón?
V jesenné dni je čaj obľúbeným nápojom. Obľúbenou klasikou je čierny čaj. Zalieva sa vriacou vodou a lúhuje sa až tri minúty. Ak chcete, aby mal jemnejšiu chuť, podávajte ho s mliekom. Poznajú ho ľudia na celom svete a patrí medzi najobľúbenejšie čaje.
Jeho pitie prospieva cievam, znižuje cholesterol. Hoci sfarbuje zubnú sklovinu, podporuje zdravie ústnej dutiny, pretože obsahuje triesloviny, ktoré eliminujú rast baktérií. Je aj prevenciou vzniku cukrovky. Viaceré štúdie potvrdili jeho pozitívny vplyv pri predchádzaní vzniku rakoviny vaječníkov.
[ad][/ad]Proti tukom aj zápalom
Zelený čaj je v našich zemepisných šírkach stále viac obľúbenejší. Obsahuje okrem iného vitamíny B, C, K i E. Umožňuje telu lepšie spaľovať tuky. Bráni vzniku zápalov v tele a tiež zlepšuje náladu. Je vhodný pre športovcov, a to ako studený aj teplý. Dobre osvieži, poskytne lepšiu výkonnosť a posilnenie vitality.

Počas tehotenstva sa odporúča piť zelený čaj kvôli jeho obsahu železa, zinku a medi. Tehotné ženy by určite mali vymeniť kávu za zelený čaj. Pomáha aj ženám v menopauze, pretože dodáva telu nevyhnutné vitamíny a stopové prvky.
Nie je vhodný pre osoby s ľadvinovými problémami, pretože obsahuje väčšie množstvo draslíka. Zelený čaj by nemali piť ani ľudia s alergiou na kofeín a malé deti.
Pre deti ovocný
Ovocný čaj najviac chutí deťom. Čaj zo sušeného ovocia obsahuje mnoho vitamínov, prírodnú arómu, antioxidanty a minerálne látky. Zvyšuje obranyschopnosť a dokonca spomaľuje starnutie. V prípade ovocných siahnite radšej po sypaných ako vrecúškových. Oceníte, že jeho jednotlivé zložky vyzerajú, chutia a voňajú ako čerstvé, prinášajú chuťový aj vizuálny pôžitok.
K popíjaniu odvarov z čučoriedok, bazy, šípok, jarabiny či jabĺk nabádajú babky bylinkárky už stovky rokov. Na kvalitné vlasy a nechty pite čaj s cviklou, na upokojenie črevných problémov pomôžu čučoriedky a v boji so stresom maliny.

Bylinky na všetko
Odvary a nálevy z rôznych bylín a rastlín pomôžu na bolesti hlavy, brucha, močových ciest či obličiek existujú. Bylinkový čaj dokáže tiež uvoľniť stres a zrelaxovať.
Harmančekový čaj podporuje spánok a ibiškový pomáha znižovať krvný tlak u ľudí s hypertenziou. V zimných dňoch siahnite po zázvore. Podporuje zdravé zažívanie a vďaka „vyhrievacím“ vlastnostiam je vhodný pri chrípke a nachladení. Mätový čaj zase pomáha pri problémoch so zažívaním a bolestiach hlavy.
Má najjemnejšiu chuť zo všetkých čajov, obsahuje najmenej kofeínu. V dávnych časoch bol vzácny, piť ho mohli iba čínski cisári. Čajové lístky sa ručne zbierajú veľmi mladé a nerozvinuté, nijako sa nespracovávajú, iba sa sušia na slnku. Biely čaj je účinný v boji proti kardiovaskulárnym chorobám a niektorým typom rakoviny (hrubého čreva, žalúdka a prostaty). Pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi. Je vhodný pre starších, ktorých trápi artritída a osteoporóza. Fluorid v bielom čaji zabraňuje vzniku zubného kazu i krvácaniu ďasien.
(JV)
Odporúčané články
November tradične upriamuje pozornosť na jedno z najčastejších civilizačných ochorení súčasnosti – cukrovku. Svetový deň diabetu, ktorý pripadá na 14. novembra, má za cieľ zvýšiť povedomie verejnosti o tomto ochorení, ktoré podľa odborných odhadov postihuje každého desiateho človeka na svete.
Viac ako polovica Slovákov siaha pri bolestiach po voľnopredajných liekoch. Ukázal to reprezentatívny prieskum spoločnosti Kompava, podľa ktorého najčastejšie ide o bolesti chrbta, kĺbov a hlavy. Iba približne pätina opýtaných necháva bolesť prirodzene odoznieť, zatiaľ čo fyzickú aktivitu ako riešenie volí 15 percent a úpravu stravovania len šesť percent respondentov. Odborníci však upozorňujú, že potláčanie bolesti bez riešenia jej príčin môže viesť k chronickým problémom.


