Magická sila bylín
Poznáte to, teplota vonku sa pohybuje hlboko pod bodom mrazu a vám sa nechce vytiahnuť päty z domu. Stačí, že vás trochu ofúkne a hneď ste chorí. Väčšina z nás okamžite siaha po syntetických liekoch. Skúšali ste však proti bolesti hrdla zabojovať pomocou prírody?
Poznáte vrcholiak myrobalanový, resp. Haritaki? Pravdepodobne nie. Ide totižto o bylinu, ktorá rastie v Tibete. Haritaki sa nazýva aj kráľom Tibetu a je považovaný za najdôležitejšiu liečivú rastlinu v ajurvéde. Vyskytuje sa v Himalájach v nadmorskej výške až do 1 500 metrov. Názov Haritaki v sanskrte znamená “odplavenie“, čo presne vystihuje čistiaci účinok vrcholiaka. Práve v prípade kašľa podporuje zdravú funkciu a optimálnu sekréciu dýchacích ciest. Má aj vynikajúce antibakteriálne, antivírusové a protizápalové účinky, vďaka čomu výrazne pomáha pri bolestiach hrdla alebo astme.
Zázvor alebo inak ďumbier lekársky pozná asi každý. Málokto však vie, že pochádza z Číny. Obsahuje približne 400 účinných zložiek. Medzi najdôležitejšie patria gingeroly, shogaoly, antioxidanty a enzýmy. Podporuje správnu funkciu dýchacieho systému, pôsobí protizápalovo a antioxidačne, znižuje horúčku, pomáha pri vykašliavaní, zároveň brzdí množenie baktérií a vírusov. „Obsahuje látky, u ktorých bola popísaná schopnosť tlmiť alergické reakcie a následné spazmy, čím prispieva k udržaniu optimálnej sekrécie a uvoľneniu dýchacích ciest,“ vysvetľuje Mgr. Igor Kolárik, biológ z fytofarmaceutickej spoločnosti Himalaya.
V prípade, že nepatríte k nadšencom domácej výroby elixírov zdravia alebo nechcete užívať štandardné lieky, možno by ste mali vyskúšať silu ajurvédskej medicíny. Oproti klasickým lekárenským produktom je výroba ajurvédskych liekov postavená na 5000 rokov starých a overených princípoch, ktorých podstatou sú liečivé byliny. „Ajurvéda sa na chorobu pozerá ako na poruchu rovnováhy bioenergií, ktorá sa obnovuje pomocou liečivých bylín a diéty,“ hovorí lekárka Danushka Thalewala Wedage z ajurvédskeho medicínskeho centra.

Odporúčané články
Prípravy na sviatky, ktoré zahŕňajú varenie, pečenie, nákupy či úpravy darčekov, pre mnohých znamenajú radosti i stres v jednom. To, čo ešte pred niekoľkými rokmi zvládali ľahko, môže po štyridsiatke prinášať nepríjemné komplikácie. V momente, keď otvoria kuchársku knihu alebo sledujú recept na displeji, si často uvedomia, že s ich zrakom nie je niečo v poriadku.
November tradične upriamuje pozornosť na jedno z najčastejších civilizačných ochorení súčasnosti – cukrovku. Svetový deň diabetu, ktorý pripadá na 14. novembra, má za cieľ zvýšiť povedomie verejnosti o tomto ochorení, ktoré podľa odborných odhadov postihuje každého desiateho človeka na svete.

