Neviete sa sústrediť? Pomôcť vám môže aj správny jedálniček
Hovorí sa, že ste to, čo jete. Strava sa odráža aj v náladách, myšlienkach a psychickom rozpoložení. Výber správneho jedla je dôležitý každý deň. Najmä, ak si chcete uchovávať dobrú náladu, posilňovať koncentráciu a zlepšovať pamäť.
Dokázať sa sústrediť v škole počas druhého polroku alebo letného semestra, ktorý sa prednedávnom začal, môže byť náročné. Po krátkej pauze sú študenti naladení na oddych a takzvaný voľný režim. Ťažkosti s koncentráciou poznajú aj pracujúci, najmä po zimnom dovolenkovom období. Ako sa znova naštartovať pre učenie či prácu? Výrazne v tom môže pomôcť správny jedálniček.
Aby mozog pracoval s väčším nasadením, môžete skúsiť avokádo – zelený zázrak prírody. Obsahuje vitamín E, ktorý posilňuje pamäť a chráni mozog pred Alzheimerovou chorobou. V súčasnosti sú obľúbené avokádové nátierky alebo koláče. Spestriť si tak môžete nielen raňajky, ale napríklad aj desiatu. Avokádo je ideálne skombinovať s potravinami, na ktorých si naozaj pochutnáte.
Ovos a oriešky
Ideálne bude, ak si dáte niečo s vysokým obsahom sacharidov s postupným uvoľňovaním energie do mozgu. Príkladom sú ovsené vločky. Výborne chutia s medom, mliekom či škoricou. Môžete tiež siahnuť po vlašských orechoch. Už na prvý pohľad sa kvôli svojmu vzhľadu spájajú s mozgom. Obsahujú vitamín E, horčík a zinok, čím pozitívne ovplyvňujú náš psychický stav. Sú bohatým zdrojom antioxidantov. To všetko si môžete dopriať, ak zjete hrsť orechov denne.
[ad][/ad]Čokoláda s ovocím
Tmavá čokoláda alebo kakao nie sú len pochúťky. Na organizmus môžu mať blahodarné účinky, pokiaľ ich konzumujete s mierou. Na lepšiu sústredenosť postačí naozaj kúsok. Ten spôsobí, že do mozgu začne prúdiť viac krvi a jednoducho vám to bude lepšie myslieť. Pri čokoláde platí, že čím je tmavšia, tým je zdravšia.
Navyše urobíte dobre, ak ju spojíte s lesným ovocím. Tieto chutné plody sú plné semiačok, ktoré z tela vyplavujú toxíny. Špecialitkou vašich pochúťok môžu byť čučoriedky s množstvom antioxidantov.
Čokoládu môžete tiež kombinovať s hrozienkami, datľami alebo sušenými slivkami. Tie posilňujú pamäť i pozornosť vďaka bóru, ktorý obsahujú vo veľkej miere. Podporuje nervové reakcie, čím priaznivo ovplyvňuje duševnú činnosť. Predchádza tak stresu alebo ho výrazne minimalizuje. Ak spojíte príjemné chute s užitočnými plodmi, stanú sa aj činnosti ako sú učenie či práca efektívnejšími.

Klaudia Rimarčíková, košická foodblogerka, odporúča pripraviť si k učeniu alebo práci zdravú pochúťku v pohári. Čokoládový krém z avokáda, ktorý si zamilujete. Navyše, jeho príprava je veľmi jednoduchá. Na dve porcie stačí, ak roztopíte 120 gramov horkej čokolády a necháte ju trošku schladiť. Medzitým si rozmixujte avokádo, 4 polievkové lyžice javorového alebo datľového sirupu, pol hrnčeka kokosového mlieka a vanilkový cukor. Zmes pomaly zmiešajte s čokoládou a vylejte do pohárov. Nechajte polhodinu v chladničke. Na záver dozdobte orieškami, ovocím, podrvenou horkou čokoládou alebo ovsenými vločkami.
Odporúčané články
Viac ako polovica Slovákov siaha pri bolestiach po voľnopredajných liekoch. Ukázal to reprezentatívny prieskum spoločnosti Kompava, podľa ktorého najčastejšie ide o bolesti chrbta, kĺbov a hlavy. Iba približne pätina opýtaných necháva bolesť prirodzene odoznieť, zatiaľ čo fyzickú aktivitu ako riešenie volí 15 percent a úpravu stravovania len šesť percent respondentov. Odborníci však upozorňujú, že potláčanie bolesti bez riešenia jej príčin môže viesť k chronickým problémom.
November tradične upriamuje pozornosť na jedno z najčastejších civilizačných ochorení súčasnosti – cukrovku. Svetový deň diabetu, ktorý pripadá na 14. novembra, má za cieľ zvýšiť povedomie verejnosti o tomto ochorení, ktoré podľa odborných odhadov postihuje každého desiateho človeka na svete.


