Objavte stonkový zeler
Stonkový zeler je u nás síce už známou, ale stále ešte nedocenenou zeleninou. Jeho obľuba a používanie však neustále vzrastá. Je to aromatická záhradná zelenina pestovaná kvôli jej až 30 centimetrov dlhým stonkám.
Táto zelenina je veľmi chúlostivá a krehká, a práve kvôli krehkosti musí byť skladovaná v chladničke, kde vydrží 2 až 3 týždne. Po tomto čase stonky stratia krehkosť, pre ktorú sú vítanou prílohou do šalátov a kokteilov.
Z histórie
Záznamy o využívaní zelerovej vňate a stoniek siahajú do dávnej histórie, keď sa zberala vňať divoko rastúceho zeleru bahenného, ktorý rástol a doteraz rastie v bažinatých pôdach na morských pobrežiach v Európe od Švédska do Stredomoria, ale aj v Ázii, severnej Afrike a Severnej Amerike. Prvé záznamy o používaní buliev zeleru pochádzajú až zo 16. storočia.
Kultúrnu formu stonkového zeleru poznali už starí Egypťania, Gréci a Rimania, ktorí ho však jedli iba varený. Silne aromatické listy a stonky používali pri pohrebných obradoch, pravdepodobne na tlmenie mŕtvolného zápachu. Ešte v stredoveku sa stonkový zeler používal ako liečivá rastlina.
Pestovať sa začal pravdepodobne v oblasti Stredozemného mora a do strednej Európy prenikol až v 17. a 18. storočí. Dnes je rozšírený hlavne v západnej Európe a v Severnej Amerike, kde sa, naopak, málo pestuje zeler buľvový.
Nakupovanie
V obchode si pri nákupe vyberajte pevné listové ružice s rebrovanými stonkami. Vyhnite sa takým, ktoré sú zvädnuté a popraskané. Vonkajšie stonky sú najvláknitejšie, preto ich nezabudnite poriadne ošúpať. Najlepšie to urobíte priečnou škrabkou s výkyvným ostrím. Stonkový zeler má relatívne malý odpad pri čistení (3 – 5 percent).
Stonky sa predávajú spolu s listami. Aj tie majú v kuchyni svoje využitie. Tmavšie použite na ochutenie vývaru, svetlejšie a krehké vnútorné lístky sú vhodné do šalátov a na posypanie jedla podobne ako petržlen.
Využitie
Zo stoniek sa pripravujú predovšetkým šaláty, ale aj varené jedlá. Potom sa z nich lisuje šťava. Rozomleté semeno slúži ako korenie. Z tohto zeleru je úžitkovou časťou dužinatá stonka, ktorá má jemnú chuť.
Táto zelenina je skvelá na namáčanie do dipov a omáčok, tepelne upravená sa používa ako príloha k mäsu (napríklad zapečená pod syrom alebo uvarená v pare). K jeho najlepším „priateľom“ patrí šošovica, hydina, hrušky, čili papričky, jablká, syry s modrou plesňou a vlašské orechy.
Vyznačuje sa vysokým obsahom kyseliny askorbovej, betakaroténu, bielkovín a minerálnych látok, hlavne fosforu a železa, vápnika aj horčíka, vitamínov B1, B2, PP a éterických olejov. Má veľmi významné dietetické účinky. Keď vám zachutí, prospejete svojmu srdcu a cievam. Dokonca pomáha zmierniť migrénu.
Foto: shutterstock
Odporúčané články
Prípravy na sviatky, ktoré zahŕňajú varenie, pečenie, nákupy či úpravy darčekov, pre mnohých znamenajú radosti i stres v jednom. To, čo ešte pred niekoľkými rokmi zvládali ľahko, môže po štyridsiatke prinášať nepríjemné komplikácie. V momente, keď otvoria kuchársku knihu alebo sledujú recept na displeji, si často uvedomia, že s ich zrakom nie je niečo v poriadku.
Viac ako polovica Slovákov siaha pri bolestiach po voľnopredajných liekoch. Ukázal to reprezentatívny prieskum spoločnosti Kompava, podľa ktorého najčastejšie ide o bolesti chrbta, kĺbov a hlavy. Iba približne pätina opýtaných necháva bolesť prirodzene odoznieť, zatiaľ čo fyzickú aktivitu ako riešenie volí 15 percent a úpravu stravovania len šesť percent respondentov. Odborníci však upozorňujú, že potláčanie bolesti bez riešenia jej príčin môže viesť k chronickým problémom.
November tradične upriamuje pozornosť na jedno z najčastejších civilizačných ochorení súčasnosti – cukrovku. Svetový deň diabetu, ktorý pripadá na 14. novembra, má za cieľ zvýšiť povedomie verejnosti o tomto ochorení, ktoré podľa odborných odhadov postihuje každého desiateho človeka na svete.

