Obľúbené letné pochúťky môžu predstavovať aj hrozbu pre žalúdok
Aj keď kúpalisko, grilovačka a zmrzlina vedia leto spríjemniť, pre ľudský organizmus môžu predstavovať potenciálne riziko. Počas horúčav netreba zabúdať na skladovanie potravín, ako aj na ich tepelnú úpravu.
Ak podceníme uskladnenie potravín v lete, vystavujeme sa riziku žalúdočných problémov.
[ad][/ad]Pozor na dehydratáciu
„Hnačku najčastejšie spôsobujú vírusy. Ale môžu ju vyvolať aj baktérie, ako napríklad salmonelóza či kampylobakterióza, ktoré sa najmä v letných mesiacoch vyskytujú v hydinovom mäse,“ povedal farmaceut Marek Macejko.
Hnačky predstavujú hrozbu najmä pre deti a starších ľudí. U tých môže dôjsť oveľa skôr v prípade zdravotných problémov k dehydratácii. Macejko preto odporúča, aby sa v prípade hnačiek začalo s dopĺňaním tekutín a minerálov.
[ad2][/ad2]Ako si poradiť s pokazeným žalúdkom?
Pripraviť rehydratačný roztok možno aj v domácom prostredí. „Osem lyžičiek cukru zmiešajte s jednou lyžičkou soli a pridajte k tomu šťavu z dvoch pomarančov alebo grapefruitov. Roztok je nutné doplniť prevarenou vodou do jedného litra. Rehydratačné roztoky sa podávajú vlažné, pri súčasnom vracaní ľadovo vychladené. Pijeme ich v malých dávkach po lyžičkách každých päť až desať minút, neskôr môžeme interval predĺžiť. V prípade ľahkého stupňa dehydratácie u dospelých je vhodné podávať 50 – 100 mililitrov tohto roztoku na jeden kilogram váhy počas štyroch hodín, u detí 30 – 50 mililitrov roztoku na jeden kilogram váhy počas štyroch hodín,“ radí farmaceut.
Liečbu tráviacich problémov možno podľa jeho slov podporiť aj voľnopredajnými prípravkami, ako sú napríklad aktívne uhlie, črevné dezinficienciá vhodné pre cestovateľov, prípadne lieky na spomaľovanie pohybu čriev, tzv. antimotiliká.
Vhodným doplnkom stravy sú podľa odborníka aj probiotiká pre obnovenie normálnej črevnej mikroflóry. Na hydratáciu organizmu neodporúča džúsy, ktoré pre vysoký obsah cukru môžu stav postihnutého ešte zhoršiť. Pri žalúdočných problémoch je nutné dodržiavať aj diétne stravovanie, vhodné sú napríklad varené zemiaky, ryža, suché pečivo či chudé mäso.
(TASR, PS)
[ad3][/ad3]