Päť dôvodov, prečo by ste mali piť ananásovú šťavu
Ananás sa dlho používal v kuchyni ako pomocník na tráviace problémy a zápaly. Rovnako sa preukázal ako užitočný pre imunitný systém a skracovanie času hojenia.
Viete, v čom vám ešte dokáže pomôcť pitie ananásovej šťavy?
Silná imunita
Štúdia na Filipínach sa zamerala na výsledky pôsobenia ananásu na deti v školskom veku. Tie, ktoré dostali každý deň dávku ananásovej šťavy, mali menej vírusových a bakteriálnych infekciií, ako ľudia, ktorí nedostávali ananásovú šťavu. Dokonca aj čas na zotavenie bol vďaka tomuto nápoju kratší.
Trávenie
Bromelaín je enzým, ktorý je v ananásovej šťave a stopke. Pomáha rozkladať a tráviť bielkoviny. Bromelaín v podobe tabletiek preukázateľne znižuje opuchy, riziko modrín, zlepšuje čas na liečbu a zbaví vás bolestí po operácii. Zjedenie ananásu a vypitie ananásovej šťavy vám ale nedodá dostatok bromelaínu, aby ste ju mohli pokladať za liečivo.
Rakovina
Laboratórna štúdia vyskúšala účinky ananásovej šťavy. Vedci zistili, že šťava z jadra a dužiny potlačila rast rakovinových buniek vo vaječníkoch a hrubom čreve. Na overenie účinkov sú však ešte nutné ďalšie štúdie. Zdravotní výskumníci z Harvardu tvrdia, že je to betakarotén, ktorý ochraňuje bunky v tele pred rakovinou prostaty. To sa ukázalo aj v inej štúdii, kde ľudia s vyšším obsahom betakaroténu v strave mali nižšie riziko rozvoja rakoviny hrubého čreva.
Koža
Ananásová šťava obsahuje vitamín C a betakarotén. Tieto antioxidanty pomáhajú v boji s poškodením pokožky zapríčineným slnkom a znečistením, redukujú vrásky a celkovo zlepšujú textúru pokožky. Vitamín C pomáha aj pri tvorbe kolagénu, čo je bielkovina zabezpečujúca pevnosť a štruktúru pokožky.
Oči
Strava bohatá na vitamín C znižuje riziko kataraktu (šedého zákalu) až o tretinu. Vedci preskúmali účinok takejto stravy na 1000 párov ženských dvojčiat z Veľkej Británie. Tekutina v oku obsahuje vitamín C a práve strava bohatá na túto živinu zabraňuje poškodenie oka, ktoré vedie k vzniku kataraktu.
Zdravé, ale pozor!
Jeden hrnček nesladenej ananásovej šťavy obsahuje 132 kalórií, 0,9 gramu bielkovín, 0,3 gramu tuku, 32 gramov sacharidov, 0,5 gramu vlákniny a 25 gramov cukru. Toto množstvo šťavy poskytuje 63 percent odporúčanej dávky horčíka, 42 percent dávky vitamínu C a 10 a viac percent tiamínu, vitamínu B6 a kyseliny listovej. Okrem toho ananás obsahuje draslík, meď a spomínaný betakarotén.
Keďže šťavy a džúsy v obchodoch majú často nižší obsah živín, je lepšie si tento zdravý nápoj pripraviť doma. Ale nezabúdajte, že ovocné šťavy obsahujú veľa sacharidov a cukru, takže s mierou. Ananás je prirodzene sladký, takže ak už siahate po kupovanej šťave, vyberte si bez pridaného cukru.
Niektorí ľudia môžu po konzumácii ananásovej šťavy spozorovať nepríjemné pocity v ústach, na perách alebo na jazyku – kvôli bromelaínu. Priveľká expozícia môže znamenať vyrážky, zvracanie alebo hnačku. Bromelaín sa neznáša s niektorými liekmi, napríklad s antibiotikami, riedidlami krvi, antidepresívami a antikonvulzívami.
Kyslosť ananásu a iných citrusov môže priniesť aj pálenie záhy, pre ľudí s problémami s obličkami môže byť škodlivý draslík, ten narúša aj funkciu beta-blokátorov – liekov na ochorenia srdca. Ľudia s alergiou na latex majú vyššiu šancu, že budú alergickí aj na ananás a prejaví sa vyrážkami, opuchom, boľavým hrdlom, žalúdočnými kŕčmi, dýchavičnosťou a svrbením očí.
(TASR, SŠ)
[ad3][/ad3]