Päť tipov pre detoxikáciu alebo novoročný reštart vášho organizmu
Základom k dosiahnutiu svojho cieľa je odhodlanie a žiadne výhovorky.
1. Začnite deň šálkou teplej vody s citrónom. Naštartujete tak očistné procesy tela a povzbudíte metabolizmus.
2. Jedzte pravidelne každé 3 hodiny a nezabúdajte na ovocné desiaty, ktoré vám dodajú energiu. Ušetríte si tak nadbytočné kalórie, ktoré o sebe dajú vedieť nárastom hmotnosti. K životu rozhodne nepotrebujete čokoládové tyčinky, jedlo z fast foodu a iné hriechy dnešnej spoločnosti.
3. Dôležité je tiež dodržiavať pravidelný pitný režim pitím neperlivej vody bez bubliniek, tie totiž môžu spôsobiť zažívacie ťažkosti a nadúvanie. Vďaka dostatku tekutín v organizme sa rozprúdi krv, ktorá bez problémov transportuje k bunkám výživu prijímanú prostredníctvom stravy a lepšie odvádza toxíny.
4. Nestíhate cvičiť? Prejdite sa každý deň aspoň 30 minút svižnejšou chôdzou, napríklad do práce a späť domov, alebo vyjdite po schodoch namiesto výťahu.
5. Na podporu detoxikácie je nevyhnutný kvalitný spánok. Ideálne je spať osem hodín v kuse. Uvidíte, že po výdatnom spánku sa vám zlepší aj nálada.
[ad][/ad]Detoxikačné smoothie
Ingrediencie: 1 čerstvý ananás, stopkový zeler (1 zväzok), kúsok zázvoru, cca 3 cm
Postup: Ananás olúpte, nakrájajte na kocky. Stopkový zeler nakrájajte na kratšie kúsky. Kúsok zázvoru olúpte a nakrájajte na plát-
ky. Všetky ingrediencie vložte do smoothie makeru alebo mixéru, dolejte vodou a poriadne rozmixujte. Môžete dochutiť škoricou.

Gaspacho
Ingrediencie: červená paprika, 1 kg paradajok, šalátová uhorka, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, plátok celozrnného chleba, 1 kocka zeleninového bujónu bez soli, chilli korenie alebo tabasco, soľ, čierne korenie, bazalka a oregano (ideálne čerstvé)
Postup: Papriku, paradajky a šalátovú uhorku nakrájajte na kocky, cibuľu nakrájajte na štvrtky, strúčiky cesnaku nechajte vcelku. Všetku zeleninu vložte do hrnca, pridajte plátok celozrnného chleba, zalejte vodou a dajte variť. Počas varenia pridajte kocku zeleninového bujónu. Keď je zelenina uvarená domäkka, ochuťte ju soľou, korením, chilli korením, bazalkou, oreganom a rozmixujte. Pri podávaní môžete do polievky pridať lyžicu bieleho jogurtu, do 3 percent tuku, a ozdobiť čerstvými bylinkami.

Zelerová polievka
Ingrediencie: cibuľa, stopkový zeler (zväzok aj s listami), zeler (1/2 buľvy), 1 kocka zeleninového bujónu bez soli, kurkuma, soľ, čierne korenie, biely jogurt do 3 percent tuku
Postup: Cibuľu pokrájajte na kocky, vložte do hrnca a speňte. Pridajte pokrájaný stonkový zeler a normálny zeler a orestujte. Zalejte vodou a pridajte 1 kocku zeleninového bujónu bez soli a varte domäkka. Dochuťte kurkumou, soľou a korením, potom polievku rozmixujte do konzistencie krému. Podávajte s lyžicou bieleho jogurtu.

Odporúčané články
November tradične upriamuje pozornosť na jedno z najčastejších civilizačných ochorení súčasnosti – cukrovku. Svetový deň diabetu, ktorý pripadá na 14. novembra, má za cieľ zvýšiť povedomie verejnosti o tomto ochorení, ktoré podľa odborných odhadov postihuje každého desiateho človeka na svete.
Viac ako polovica Slovákov siaha pri bolestiach po voľnopredajných liekoch. Ukázal to reprezentatívny prieskum spoločnosti Kompava, podľa ktorého najčastejšie ide o bolesti chrbta, kĺbov a hlavy. Iba približne pätina opýtaných necháva bolesť prirodzene odoznieť, zatiaľ čo fyzickú aktivitu ako riešenie volí 15 percent a úpravu stravovania len šesť percent respondentov. Odborníci však upozorňujú, že potláčanie bolesti bez riešenia jej príčin môže viesť k chronickým problémom.

