Veľká jarná detoxikácia
Chcete pre svoje telo skutočne niečo urobiť? Vyskúšajte našu jarnú detoxikačnú kúru a začnite s ňou čo najskôr.
Na detoxikačnú diétu sa začnite pripravovať aspoň týždeň dopredu. Pomaly začnite odbúravať kofeín, ktorý je aj v kolových nápojoch a čiernom čaji, obmedzte alkohol a cigarety. Zo svojho jedálneho lístka vyraďte červené mäso, smažené pokrmy a sladkosti.
Je veľmi dobré vyčistiť si pred diétou chladničku. Odstráňte z nej všetky nevhodné potraviny, ktoré by vás mohli zlákať. Večer pred prvým dňom si dajte iba ľahké jedlo, napríklad zeleninový vývar alebo šalát. A nezabudnite, absolvovanie detoxikačnej kúry či pôstu vždy konzultujte so svojím lekárom alebo výživovým poradcom!
Sedemdňová očistná kúra Vyskúšajte našu detoxikačnú sedemdňovú kúru. Ak si však myslíte, že pretrpíte týždennú očistu, potom si hneď dáte gulášik či knedle, musíme vás sklamať. Váš jedálny lístok by sa mal aj po absolvovaní detoxikačnej kúry riadiť zásadami správnej výživy.
1. DEŇ
Raňajky: čerstvá šťava z 2 jabĺk, 1 pomaranča a 1 kiwi
Desiata: 1 grapefruit
Obed: 1 banán alebo 200 g manga
Olovrant: 2 dl jablčnej šťavy
Večera: grapefruit, 200 g hrozna
Druhá večera: 1 pomaranč alebo 1 mandarínka
2. DEŇ
Raňajky: čerstvá ovocná šťava z 2 jabĺk, 2 pomarančov a 200 g mrkvy
Desiata: 100 g biely jogurt
Obed: 200 g hrozna
Olovrant: ovocný šalát (ľubovoľné čerstvé ovocie posypte 2 lyžicami akýchkoľvek olejnatých semienok a 2 lyžicami ovsených vločiek)
Večera: 2 pečené zemiaky v šupke posypané morskou soľou Druhá večera: 100 g strúhanej mrkvy
3. DEŇ
Raňajky: 250 g hrozna
Desiata: 1 jablko
Obed: ovocno-zeleninový šalát – 2 na kolieska nakrájané mrkvy, 2 jablká, 200 g hrozna a šťavy z polovice grapefruitu Olovrant: 250 g jahôd s 1 kiwi alebo polovica ananásu
Večera: 200 g hrozna
Druhá večera: 1 jablko
4. DEŇ
Raňajky: 3 dl šťavy z mrkvy, hlávkovej kapusty, zeleru a cvikly
Desiata: 250 g strúhanej mrkvy s 1 jablkom
Obed: čerstvá zelenina, sójová omáčka, cesnak, korenie, 1 lyžica olivového oleja
Olovrant: 250 g hrozna
Večera: 200 g kyslej kapusty, 1 pečený zemiak v šupke posypaný čerstvým cesnakom, morská soľ
Druhá večera: 1 jablko
5. DEŇ
Raňajky: čerstvá zeleninová šťava (3 dl)
Desiata: 2 mrkvy
Obed: zeleninový šalát s cesnakom, olivovým olejom (1 lyžica) a korením
Olovrant: 1 miska kyslej kapusty
Večera: 300 g dusenej zeleniny na olivovom oleji
6. DEŇ
Celý deň sa pije iba zeleninová šťava (zeler, cvikla, biela kapusta).
Večera: miska kyslej kapusty s ľanovými semienkami (2 lyžičky)
7. DEŇ
Raňajky: ovocná šťava
Desiata: 150 g téglik biojogurtu, plátok tmavého chleba
Obed: 300 g zeleninového šalátu
Večera: 200 g ovocného šalátu
Urobte si čas na odpočinok a dostatok spánku. Snažte sa eliminovať každodenný stres. Nedopustite, aby negatívne ovplyvňoval váš jedálniček. Doprajte si masáž. Nezabúdajte na relaxáciu na čerstvom vzduchu.
10 tipov na zdravé stravovanie
1 Jedálniček by mal byť pestrý a vyvážený. 2 Nezabúdajte na dostatok ovo cia a zeleniny (aspoň 500 g). 3 Jedzte v pokoji, nestresujte organizmus hltaním či jedlom v pokluse. 4 Uprednostňujte celozrnné potraviny (chlieb, pečivo, cestoviny, ryža). 5 Tuky zo stravy úplne nevylučujte, ale vyberajte dobré tuky, teda rastlinné a produkty z nich vyrobené. 6 Zvoľte si chudé mäso, hlavne hydinu a nezabú dajte ani na ryby (2x do týždňa). 7 Vyhýbajte sa údeninám a nepreháňajte to s príjmom soli a cukru. 8 Vyberajte menej tučné mliečne výrobky. 9 Každý deň vypite najmenej 2,5 – 3 litre tekutín. 10 Pravidelný pohyb pomáha nielen odbúravať tukové zásoby, ale zároveň posilňuje srdcovo-cievny systém a imunitu.
Foto: shutterstock