Vyskúšajte s nami šesť tipov na jarný detox
Aj vy chcete mať v lete krásne telo do plaviek? Už teraz je ten najvyšší čas začať. Prinášame vám skvelé tipy, ako naštartovať metabolizmus detoxom a odštartovať tak zdravé stravovanie.
Ako na to, vám poradí výživová poradkyňa Zuzana Bohátová.
Hrubé črevo
Ak sa chcete vo zvýšenej miere zbavovať rizikových látok, mali by ste začať kontrolou a podporou funkcie hrubého čreva. Kdekoľvek inde totiž začnete uvoľňovať toxíny, je na hrubom čreve, aby bolo schopné ich vylúčiť z tela. Ideálne je pridať do stravy viac vlákniny a zvýšiť príjem vody v rámci pitného režimu.
[ad][/ad]Smoothie alebo šťava?
Obe formy spracovania ovocia a zeleniny majú svoje výhody. Smoothie, zvlášť vo svojej zelenej podobe. Dodá organizmu viac vlákniny a je tak vhodné hlavne vo fáze, keď pripravujete tráviaci trakt na vylučovanie toxínov.
Vitamín C
V zime sme ho užívali na podporu imunity. Vitamín C je však v dnešnej dobe vhodné užívať v priebehu celého roka. „Tento základný vitamín totiž oživuje všetky pochody v tele, podporuje produkciu tráviacich enzýmov, hormónov a hlavne je to veľmi kvalitné detoxikačné činidlo. A samozrejme, čerstvé ovocie a zelenina, ktoré ho obsahujú, ako kiwi, citrusy, papriky a ďalšie, sú nutnosťou,“ uviedla výživová poradkyňa.
Pečeň
V okamihu, kedy ste naštartovali trávenie, môžete pripraviť k akcii najväčší detoxikačný orgán ľudského tela. Na pečeň sú vhodné artičoky. Práve artičokové kúry sú vaším silným ochrancom.
Šaláty
Práve na jar najlepší čas na opätovné nasadenie čerstvých zeleninových šalátov. Ich výhodou je, že z nich môžete urobiť celý pokrm alebo ich vždy pridávajte k varenému jedlu. Ak máte pomalé trávenie podporí ho pridanie limetkovej či citrónovej šťavy do zálievky alebo nepasterizovaného jablčného octu. Do šalátov patrí aj kvalitný olej. „Olivový napríklad chráni ženy pred osteoporózou i demenciou. Tekvicový obsahuje veľa zinku a avokádo je ďalším zdrojom mononenasýtených tukov dôležitých pre oslabené srdce. Olej z čiernych ríbezlí pôsobí proti zadržiavaniu vody a zlepšeniu metabolizmu,“ vysvetlila Bohátová.
Jarná klasika
Inšpirujte sa a zimné čaje zo zázvoru na istý čas vymeňte za jarnú klasiku v podobe žihľavových nálevov. Obzvlášte šaláty púpavovými listami, ktoré sú pre Francúzov bežnou šalatovou zeleninou. Nezabudnite ani na plaziacu bylinku – zádušník, ktorý sa nenápadne vinie cez váš trávnik. Spoznáte ho podľa drobných fialových kvetov. Pridať ho môžete do jarných polievok či šalátov. Má nezameniteľnú aromatickú chuť a z vašich kuchárskych výtvorov vytvorí gurmánsky zážitok.
[ad2][/ad2](OK)