Vyznáte sa v zemiakoch?
Zemiaky majú v našom jedálničku významné miesto. Obsahujú až 80 percent vody, 20 percent sušiny a bielkoviny. Tie sú vôbec najkvalitnejšie rastlinné bielkoviny. Na čo by sme si pri ich výbere mali dávať pozor?
Zemiaky sú takmer bez tuku. Nájdeme v nich minerály a vitamíny, vrátane vyhľadávaných antioxidantov, selénu a vitamínu E. Sú dôležitým zdrojom kyseliny L-askorbovej (vitamínu C), z minerálov je najvýznamnejší draslík, vďaka ktorému sú zemiaky v čase, keď bojujeme s prekyslením organizmu, dôležitou zásaditou potravinou. Nemôžeme zabudnúť na horčík, ktorý je dôležitý pre kardiovaskulárny systém a nervovú sústavu.
Chuť a odroda
Pri nákupe zemiakov by sme nemali vychádzať z prvého dojmu, vzhľadu a žltej alebo červenej farby šupky. Tieto vizuálne znaky neurčujú jednoznačne kvalitu a ich použitie. Okrem chute sledujte aj ďalšie parametre, ako konzistenciu, múčnatosť, vlhkosť aj stabilitu kvality. Tieto vlastnosti až z troch štvrtín ovplyvňuje práve konkrétna odroda.
Varné typy
Varný typ A má konzistenciu veľmi pevnú a múčnatosť je veľmi slabá, patria sem rané a polorané odrody. Nerozvaria sa, zostávajú kompaktné a sú lojovité. Vhodné sú na šaláty a ako príloha, tiež ich môžeme piecť, zapekať, variť v šupke aj bez nej. Šupka má väčšinou žltú farbu. Varný typ B má slabú múčnatosť. Dužina je pevná až kyprá. Patrí medzi univerzálnejšie zemiaky, ktoré sú vhodné takmer do všetkých jedál a aj ako príloha. Môžete ich dať do polievok, cesta a robiť z nich zemiakovú kašu. Tieto zemiaky majú aj najviac odrôd – počínajúc skorými až po neskoré jesenné. Varný typ C charakterizuje silná múčnatosť a kyprá dužina. Tieto zemiaky sú ideálne na kašu a na výrobu zemiakového cesta. Odrody tohto varného typu majú žltú šupku. Nezabudnite, že sa veľmi rýchlo rozvaria.
Špecialitky
Existujú aj odrody na špeciálne použitie. Pred Vianocami sa zvyknú pre dávať špeciálne šalátové zemiaky. Majú charakteristický pretiahnutý tvar, sú výnimočne tuhé, lojovité a majú žltú dužinu. Raritou, ktorá sa nedá zaradiť k žiadnemu varnému typu, je odroda Valfi s modrofialovou strakatou dužinou. Tieto zemiačiky sú vhodné tiež do vianočných šalátov, vykúzlite z nich farebnú kašu a využívajú ju hlavne kuchári na gastronomické špeciality.
Spoľahlivý zdroj
Vždy si vyberajte konkrétny typ zemiakov podľa zamýšľaného spôsobu úpravy. Dávajte prednosť slovenským pestovateľom, pretože u nás je prísne strážená kvalita. Dobrý zemiak je na povrchu svieži, s neporušenou šupkou a pevnou, na priereze rôzne žlto sfarbenou dužinou. Vždy platí, že by ste ich mali kupovať zo spoľahlivého zdroja, pretože pri nesprávnom pestovaní môžu obsahovať rôzne pesticídy, dusičnany či zvyšky ťažkých kovov.
![]()
Poznáme ich aj pod označením sladký zemiak. Je to jeden z najvýživnejších druhov zeleniny. Sú v rôznych farbách, veľkostiach a tvaroch. Gurmáni ich považujú za delikatesu, ale v Amerike ich jedia väčšinou chudobní ľudia. Nie sú to klasické zemiaky. Hľuzy batatov sú červené a vo vnútri biele až žlté. Existujú aj iné farebné variácie. Najviac sa odporúča konzumovať červené bataty, pretože obsahujú väčšie množstvo betakaroténu. Dajú sa variť aj zapekať, bežné žlté sú potom určené na hranolčeky, placky alebo do cesta.
Foto: Shutterstock
Odporúčané články
Viac ako polovica Slovákov siaha pri bolestiach po voľnopredajných liekoch. Ukázal to reprezentatívny prieskum spoločnosti Kompava, podľa ktorého najčastejšie ide o bolesti chrbta, kĺbov a hlavy. Iba približne pätina opýtaných necháva bolesť prirodzene odoznieť, zatiaľ čo fyzickú aktivitu ako riešenie volí 15 percent a úpravu stravovania len šesť percent respondentov. Odborníci však upozorňujú, že potláčanie bolesti bez riešenia jej príčin môže viesť k chronickým problémom.
Slovensko prežíva ďalší chrípkový týždeň, v ktorom sa síce celkový počet akútnych respiračných ochorení mierne znížil, no chrípka a jej podobné formy zaznamenali opäť nárast. V 46. kalendárnom týždni bolo nahlásených 37 683 prípadov ARO, čo znamená chorobnosť 1 490,9 na 100-tisíc obyvateľov. Medzitýždenne ide o pokles o 2,6 percenta. Najviac pacientov pribudlo v Prešovskom kraji, najmenej v Trenčianskom.
Prípravy na sviatky, ktoré zahŕňajú varenie, pečenie, nákupy či úpravy darčekov, pre mnohých znamenajú radosti i stres v jednom. To, čo ešte pred niekoľkými rokmi zvládali ľahko, môže po štyridsiatke prinášať nepríjemné komplikácie. V momente, keď otvoria kuchársku knihu alebo sledujú recept na displeji, si často uvedomia, že s ich zrakom nie je niečo v poriadku.


