Žerucha v kuchyni
Pre mnohých ľudí je jar obdobím detoxikácie. Snažia sa vyhnúť rôznym údeninám či paštétam. Pridávajú do svojho jedálnička ovocie a zeleninu. Jarný detox odľahčí tráviaci trakt a dodá telu novú energiu.
Ak ste sa dali na očistu, už vaše raňajky by mali byť v tomto duchu. Čo tak si dať chlieb s kvalitným maslom, posypať ho žeruchou a ako prílohu obyčajnú paradajku? Žeruchu kupovať netreba. V priebehu troch dní vám vyrastie zo semienka. Jej pestovanie zvládnu aj úplní záhradnícki analfabeti.
Aké má výhody
Je veľmi zdravá, nenáročná na pestovanie, má výnimočnú chuť a môžete si ju doma vypestovať v ktoromkoľvek ročnom období, čo oceníte predovšetkým v zime, keď je potrebné dodávať telu vitamíny a minerály prirodzenou cestou. Je skvelým zdrojom vitamínu C.
Na čo je dobrá
Žerucha posilňuje imunitu a má protizápalové účinky. Je teda vhodné ju pravidelne konzumovať, ak trpíte častými zápalmi močového mechúra alebo obličiek. Jej liečivé účinky sa dajú využiť aj v prípade prechladnutia či ochorenia horných ciest dýchacích. Pomáha liečiť kašeľ a stimuluje imunitný systém v boji proti pôvodcovi nákazy. Má pozitívny vplyv na trávenie, pretože podporuje produkciu tráviacich štiav, povzbudzuje tiež činnosť žlčníka a pečene.
Použitie v kuchyni
Bylinka má veľmi špecifickú vôňu i chuť, ktorá je trochu štipľavá. Využiť ju môžete ako zelené korenie na mnoho spôsobov. Vhodná je napríklad na posypanie pečiva, vynikajúco chutí v rôznych šalátoch či polievkach. Vmiešať ju môžete aj do rizota či do akejkoľvek nátierky. Žerucha obohatí každé jedlo o cenné látky. Dôležité je myslieť na to, že najviac hodnotných látok si rastlinka zachová pri použití za studena a že je potrebné ju konzumovať pravidelne.
Aj pre deti
Mierne štipľavá chuť žeruchy nemusí chutiť deťom. Ak ju však najemno nasekáte a vymiešate s nátierkovým maslom, tvarohom či syrom, nebudú mať s ňou problém. A keď svoje ratolesti zapojíte aj do pestovania, budú ju mať ešte radšej.
Vypestujte si žeruchu Budete potrebovať kúsok obyčajnej vaty, plastovú vaničku, nízku misku alebo tácku (ak ju chcete mať aj ako ozdobu, zožeňte si peknú keramickú misku). Semienka kúpite v supermarkete, záhradníctve či v hobby obchode). Okrem toho si pripravte igelitové vrecúško a vodu. Do nádobky rozprestrite vatu a nalejete na ňu čistú vodu tak, aby vata bola dostatočne vlhká, ale vo vode neplávala. Potom na vatu nasypte semienka žeruchy. Nádobu dajte do tmavej miestnosti na asi 2 dni, už na druhý deň uvidíte, ako semienka začínajú klíčiť. Táto rastlinka na klíčenie potrebuje teplo a vlhko, preto môžete celú nádobu prekryť igelitovým vrecúškom. Dbajte na to, aby vata bola stále vlhká. Následne rastlinku umiestnite najlepšie na okenný parapet na svetlé miesto, kde v priebehu pár dní krásne vyrastie a ozelenie. Postupne úrodu strihajte nožnicami rovno napríklad na chlieb.
Foto: shutterstock
Odporúčané články
Slovensko prežíva ďalší chrípkový týždeň, v ktorom sa síce celkový počet akútnych respiračných ochorení mierne znížil, no chrípka a jej podobné formy zaznamenali opäť nárast. V 46. kalendárnom týždni bolo nahlásených 37 683 prípadov ARO, čo znamená chorobnosť 1 490,9 na 100-tisíc obyvateľov. Medzitýždenne ide o pokles o 2,6 percenta. Najviac pacientov pribudlo v Prešovskom kraji, najmenej v Trenčianskom.
Prípravy na sviatky, ktoré zahŕňajú varenie, pečenie, nákupy či úpravy darčekov, pre mnohých znamenajú radosti i stres v jednom. To, čo ešte pred niekoľkými rokmi zvládali ľahko, môže po štyridsiatke prinášať nepríjemné komplikácie. V momente, keď otvoria kuchársku knihu alebo sledujú recept na displeji, si často uvedomia, že s ich zrakom nie je niečo v poriadku.
November tradične upriamuje pozornosť na jedno z najčastejších civilizačných ochorení súčasnosti – cukrovku. Svetový deň diabetu, ktorý pripadá na 14. novembra, má za cieľ zvýšiť povedomie verejnosti o tomto ochorení, ktoré podľa odborných odhadov postihuje každého desiateho človeka na svete.


