Zubári varujú: Podávanie sladených nápojov v škôlkach je alarmujúce
Deťom vo veku do šesť rokov v predškolských zariadeniach podávajú priveľa sladených nápojov. Tie majú v spojení s nedostatočnou ústnou hygienou za následok vysoký výskyt pokazených a plombovaných zubov. Na „kritický problém“ poukázala Slovenská komora zubných lekárov (SKZL).
Práve v predškolskom veku podľa odborníkov vznikajú návyky v starostlivosti o celkové zdravie, ktoré pretrvávajú po celý život. SKZL požiadala v tejto súvislosti o monitoring Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktorý sa zameral na pitný režim v materských školách. „Zo záverov štátneho zdravotného dozoru vyplýva, že frekvencia podávaných sladených nápojov v predškolských zariadeniach je alarmujúca,“ zhodnotil prezident SKZL Igor Moravčík.
„Dôsledok nadmernej konzumácie cukrov v potrave už od narodenia je príčinou zubného kazu raného detstva, ktorého prevalencia sa výrazne zvýšila za posledných desať až 15 rokov,“ priblížil Moravčík. Zvýšený výskyt zubného kazu má podľa neho „úzku súvislosť so stúpajúcim počtom obéznych a diabetických detí“.
[ad][/ad]Tridsať gramov na deň
Svojho zubného lekára má 56 percent slovenských detí. „Ale z tých detí, ktoré sú evidované u stomatológa, chodí na preventívnu prehliadku 77 percent,“ informovala hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR pre zubné lekárstvo Neda Markovská. Pripomenula, že podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) patrí Slovensko „vo výskyte zhubných nádorov v ústnej dutine na druhé miesto v Európe“. U päťročných detí nemá žiaden zubný kaz len 42 percent, ale cieľom SKZL je zvýšiť tento počet na 90 percent.
Jana Hamade z ÚVZ SR na základe cieleného monitoringu, ktorý bol vykonávaný vo všetkých regiónoch Slovenska počas mája 2018, zdôraznila, že „je nevyhnutné dohliadať na to, aby receptúry a normy pre školské stravovanie plne rešpektovali odporúčané výživové dávky pre deti vo vekovej skupine predškolských zariadení a neprekročili spotrebu sacharidov vrátane voľného cukru 30 gramov na deň“. „U detí s rizikom zubného kazu by spotreba voľných cukrov mala byť pod päť percent celkovej prijatej energie,“ dodala Hamade.
[ad2][/ad2]Dôležitý pitný režim
V rámci pitného režimu v predškolských a školských zariadeniach odporúčajú odborníci preferovať podávanie čistej vody, nepodporovať sladké pohostenia, ktoré prinášajú deti do zariadenia pri príležitosti narodenín a osláv, nepodávať sladené nápoje na školských slávnostiach a športových podujatiach, podporovať pitie nesladeného a neochuteného mlieka a podľa sezóny zvýšiť podávanie a konzumáciu čerstvého ovocia a zeleniny v neupravenej forme.
Naopak, SLZK a ÚVZ SR podporujú podávanie zeleného, čierneho, ovocného čaju, prírodných stopercentných ovocných a zeleninových štiav, do ktorých neboli pridané cukor, sladidlá, farbivá, arómy a konzervačné látky. Ďalej odporúčajú vody ochutené ovocnými sirupmi s najmenej 50-percentným podielom ovocnej zložky bez umelých farbív a konzervantov. Za veľmi dôležité považujú odborníci aj to, aby rodičia s čistením ústnej dutiny začali už od narodenia dieťaťa, a to jemným čistením ďasien vlhkou plátennou vreckovkou. Odporúčajú tiež návštevu zubného lekára ešte predtým, ako má dieťa prvé problémy so zubami. Zdravá výživa a pravidelné kontroly u stomatológa podporia správne hygienické návyky.
[ad3][/ad3](TASR, JH)