Strava v školských jedálňach je zdravšia. Miznú aj automaty na sladkosti
Aj jedálne v košických základných školách sa snažia pozitívne ovplyvniť stravovacie návyky detí modernou gastronómiou.
Ukázal to projekt Zdravá jedáleň v školskom zariadení. Koncom marca ho predstavili v priestoroch Základnej školy na Požiarnickej ulici. Škola v spolupráci s mestom Košice, ministerstvom školstva a šikovným šéfkuchárom v školskej jedálni predviedli najnovšie trendy kuchárskeho umenia.
Základná škola na Požiarnickej sa snaží vybudovať správne stravovacie návyky už v útlom veku dieťaťa, vraví jej riaditeľka Antónia Mündelová. Opisuje, že deti chcú naučiť, že aj zdravé jedlo je chutné. Podľa nej rodičia takú aktivitu vítajú.
„Projekt sa im veľmi páči. Nechcú, aby sa v škole predávali prostredníctvom automatov sladkosti či sladké nápoje,“ povedala.
Ryba a zelenina
Skúsený kuchár počas prezentácie pripravil pre deti obedové menu. Navaril aj niekoľko druhov zdravých jedál nenáročných na prípravu z nových receptúr určených pre školské stravovanie, ktoré mohli ochutnať kuchárky z iných škôl. Nechýbali ryby, morčacie mäso, zelenina či sladkosti plné tvarohu. Jedlá spĺňajú spotrebné normy určené pre školské jedálne.
„Jedálne sa veľmi zmenili od doby, ktorú si pamätajú tí skôr narodení. Teraz sa varí skutočne dobre a kvalitne. Jedlá by sa mali pripravovať na pare, nevyprážať ale piecť, aby sa zachovala nutričná hodnota. Varilo by sa zdravšie, ak by v kuchyniach nechýbalo potrebné vybavenie,“ vysvetlil šéfkuchár Ján Slavík. Referentka pre školské stravovanie z oddelenia školstva magistrátu Mária Pancuráková vysvetľuje, že chceli aj starším kuchárom v školských jedálňach ukázať nové postupy prípravy jedál. Nových zmien sa podľa nej síce obávajú, ale nebránia. Absolvujú rôzne školenia a varia spoločne so šéfkuchármi zapojenými do projektu.
S deťmi je to ťažké
„Deti sú zvyknuté na hamburgery, hranolky či chipsy. Je potom ťažké v kuchyni presadiť zdravšie receptúry, ale darí sa nám to,“ povedala Pancuráková.
Zdravé stravovanie podporuje aj Základná škola Park Angelinum. Na projekte bola ako hosť. „Je to dobrá inšpirácia do budúcnosti. Jedlá nás upútali a, samozrejme, nám aj chutili,“ povedala vedúca školskej jedálne Bernadeta Némethová.
Aj podľa nej sa školské stravovanie oproti minulosti, z ktorej si pamätáme špenátovú polievku, kelový prívarok či špagety s kečupom, zmenilo k lepšiemu, pretože jedálne chcú naučiť deti zdravému stravovaniu.
Korenia bylinkami
„Jedálniček sme obohatili o ryby, teľacie mäso, ale aj o celozrnné cestoviny, bulgur alebo tofu. Okrem polievky i hlavného jedla ponúkame čerstvú zeleninu a ovocie. Preferujeme bylinky, ktoré jedlám dodajú vynikajúcu chuť,“ dodala Némethová.
Pokračuje, že ich školská jedáleň sa ďalším novým receptúram nebráni. Majú technické vybavenie, ktoré umožňuje pripravovať jedlá nielen na pare, ale ich aj piecť či dusiť. Kuchárky z Parku Angelinum absolvujú jedno školenie ročne o moderných postupoch prípravy jedál.
V školách na Požiarnickej a Parku Angelinum nie sú automaty so sladkými vodami alebo sladkosťami. Žiaci majú k dispozícii len mliečny automat. „Pripravujeme im desiatu ako v materskej škole. K celozrnnému pečivu s nátierkami dostanú ešte mlieko alebo čaj,“ informovala Némethová.
—
ANKETA: Ste ako rodičia spokojní so stravou svojich detí v školskej jedálni?
Ivana Urbanová / rodičovská dovolenka
Dcéra chodí na Základnú školu Masarykova. Zatiaľ jej všetko chutí, nesťažuje sa. Ona zje asi všetko, nevymýšľa v škole, ani doma. Ale myslím, že jedáleň sa snaží variť zdravé jedlá. Čítam jedálne lístky a som spokojná, keď vidím, že majú vždy aj nejaké ovocie. Tiež oceňujem rozhodnutie školy nezaviesť automaty na sladkosti a sladké nápoje.
Lenka Marčáková / rodičovská dovolenka
Dcérka je druháčka na L. Novomeského. Hovorí, že jej jedlo v jedálni nechutí, ale ona aj doma vymýšľa. Strava má byť pestrá, vyvážená a chutná. Ak čítam jedálny lístok, až na výnimky som spokojná. Nepáčia sa mi automaty so sladkými vodami a sladkos-
ťami. Na rodičovskom združení sme všetci hlasovali proti tomu. Automat tam doteraz je.
Lenka Šavlíková / administratívna pracovníčka
Dcéra navštevuje školu Park Angelinum. Jedlo si pochvaľuje, chutí jej. To je pre mňa najdôležitejšie. Jedáleň ponúka jedlá, ktoré sú plné zeleniny, rýb, mäsa. Tiež vychádza v ústrety stravníkom, ktorí musia držať diéty. Len je to povinné dopredu nahlásiť. V škole majú aj mliečny automat, v ktorom sa, bohužiaľ, nachádzajú aj sladké dobroty.
Renáta Palenčárová / nezamestnaná
To, čo zaviedlo teraz ministerstvo v súvislosti so zdravými surovinami, nie je na sto percent dobré. Deti, napríklad, nemajú radi ryby a potom sa to jedlo len vyhodí. Alebo tekvicové halušky, ktoré sa rozvaria a nevyzerá to potom chutne. Dieťa to jesť nebude. Som za zdravú stravu, ale nie za každú cenu zaraďovať novoty, ktoré chutia len malému počtu stravníkov.
Jana Hrabčáková
Foto: shutterstock, Veronika Janušková