Záhada tlačenky vyriešená. Za všetko môže fosfor
Skoro mysteriózny príbeh svietiacej tlačenky, ktorú si naša čitateľka kúpila v mäsiarni, sme sa v redakcii KOŠICE:DNES snažili nejako rozumne vysvetliť. S najväčšou pravdepodobnosťou príčinou jej svietenia je reakcia fosforu zastúpeného v zložení mäsa.
Keďže našu redakciu príbeh v tme svietiacej tlačenky veľmi zaujal, rozhodli sme sa osobne navštíviť predajňu na Tomášikovej ulici.
Svieti aj bravčová
Od predavačiek sme chceli zistiť, v čom je záhada mäsového výrobku. Povedali nám, že o kuriozite vedia, keďže za nimi už bola spotrebiteľka. „Ešte sme sa nestretli s tým, aby hydinová tlačenka svietila, skôr je to pri bravčovom mäse,“ povedali predavačky, ktoré nám poskytli kontakt na manažérku mäsiarne.
Anna Chovanová, manažérka prevádzky, nás informovala, že ich mäso a mäsové výrobky, ktoré predávajú, sú pod stálym a prísnym dohľadom Štátnej veterinárnej a potravinárskej správy. Vzhľadom na to, že nemajú žiadne informácie o tlačenke, nevedia sa bližšie vyjadriť.
Ochutnali sme
Ochutnať takúto tlačenku sme si nemohli nechať ujsť, a tak sme si ju zakúpili a na mieste rovno aj ochutnali. Rozdiel medzi obyčajnou a svietiacou sme podľa chuti nezistili.
S kuriozitou svietiaceho mäsového výrobku sme sa obrátili aj na Petra Tureka, vedúceho Ústavu hygieny a technológie mäsa. Vysvetlil nám, že s podobným prípadom sa už stretol pred pár rokmi. „Išlo o bravčové mäso, ktoré tiež za tmy svietilo. Je to rarita, ktorú zatiaľ ani literatúra nejako nepopisuje.“
Uviedol, že s najväčšou pravdepodobnosťou ide o doposiaľ nevysvetlenú reakciu fosforu, ktorý je zastúpený v zložení mäsa. „Tých dôvodov môže byť viac. Môže to byť spôsobené aj oxidáciou tukov, v ktorých je veľa kyslíka a vznikne tam určitá fotosyntéza, ktorá potom v biochemickom procese za tmy svetielkuje,“ povedal Turek.
Pokojne konzumujte
Podľa neho je normálne, že človeka zarazí takýto jav, ale tlačenka neobsahuje nič, čo by mohlo byť zdraviu škodlivé. V žiadnom prípade nejde o nejakú pridanú látku, ktorá by sa do výrobku dávala. „Je možné, že výrobcovia niekedy pri hydinovej tlačenke použijú separované mäso, ktoré obsahuje vyšší podiel kostných častí, teda aj fosforu. Ale nebezpečné to pre konzumenta v žiadnom prípadne nebude,“ dodal.
foto: archív kd
Odporúčané články
Sviatočná atmosféra v Košiciach je v plnom prúde. Prinášame veľký prehľad podujatí, ktoré sú organizované až do januára nielen na jednotlivých trhoch v Košiciach. Pozrite si, ktorý koncert či detské vystúpenie by sa oplatilo navštíviť v predvianočnom čase.
Skauti a skautky, ktorí ho každý rok prinášajú na Slovensko, ho v stredu 17. decembra priniesli na košický magistrát.
Pýtali sme sa Košičanov, ako si predstavujú svoju štedrovečernú večeru. Dali sme im na výber medzi rezňom a rybou. Väčšina sa prikláňala k rezňu a jeden manželský pár bude mať na stole dokonca hneď všetko, aj vyprážané rezne aj rybu, aby si každý prišiel na svoje. Ako je to u vás doma?