7 prekvapujúcich faktov o pápežovi
Zaiste každý z vás vie, kto je aktuálnym pápežom a určite by ste vedeli vymenovať aj minimálne dvoch jeho predchodcov. Rovnako všetci viete, že pápež sídli vo Vatikáne. Sú však isté veci, o ktorých určite ani len netušíte. Prinášame vám 7 faktov, ktoré ste zaručene o pápežovi nevedeli.
1. Teenager pápežom?
Neexistuje žiadne oficiálne vymedzenie toho, koľko rokov by mal mať pápež. Najmladším pápežom vo vatikánskej histórií je pápež John XII., ktorý sa stal Svätým otcom vo svojich osemnástich rokoch. Takisto však existoval aj najstarší Svätý otec, Klement X., ktorý mal takmer 80 rokov, keď bol zvolený za pápeža. Je teda teoreticky možné, aby sa stal pápežom aj mladší človek, napríklad teenager.
2. Pápež chodí na spoveď
Pápež je síce Svätým otcom, ale ani ten nie je oslobodený od spovede. V skutočnosti sa pápež spovedá oveľa častejšie ako bežný katolík, ktorý navštevuje spovednicu iba vtedy, keď sa dopustí hriechu. Pápež Ján Pavol II. a Benedikt XVI. chodili na spoveď každý týždeň.
3. Je hlavou svojej vlastnej krajiny
Okrem toho, že je pápež hlavou cirkvi, je takisto hlavou zvrchovaného mestského štátu Vatikán, ktorý má približne 900 obyvateľov.
4. Má vlastnú nemocnicu
Vatikán má vlastný Fond pomoci v oblasti zdravia, vďaka ktorému sa za návštevu lekára neplatí. Platí sa iba dodatočný poplatok 0.75 dolára za recepty, laboratórne testy, RTG žiarenie alebo ultrazvuk.
Zaujímavosť: Aj teraz, keď je Benedikt XVI. na dôchodku, môže naďalej využívať nemocničné služby zdarma.
Odporúčané články
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.