Aká čokoláda je pre zdravie a vašu hmotnosť najprospešnejšia?
Zloženie jednotlivých druhov čokolád sa mení s klesajúcim podielom percenta kakaa. Ak si chcete dať čokoládu a získať tak nielen výbornú chuť, ale tiež niečo prospešné pre svoje zdravie, voľte vždy čokoládu s vysokým percentom kakaa (najmenej 85 %). Ostatné produkty s menším percentom kakaa už nemajú žiadny prospech pre naše zdravie, práve naopak, majú neblahý vplyv na vašu váhu.
Tiež sa vždy zamyslite, kedy chcete čokoládu konzumovať! Najlepšie je, ak si ju dáte vždy po výkone (športovej aktivite), kedy môžete využiť výhodu tzv. „anabolického okna“. V neposlednom rade tiež premýšľajte, koľko si čokolády chcete dať – pre zdravie aj chuť vám bohato postačí 10 g kvalitnej čokolády denne.
Dnes ľudia čokoládu zvyčajne konzumujú predovšetkým preto, že im chutí. Pozrite sa preto na trochu čísel:
- skoro každý Slovák neodolá čokoláde a množstvo jej spotreby sa pohybuje na európskom priemere (6 kg/osoba/rok).
- 55 % Slovákov konzumuje čokoládu niekoľkokrát týždenne.
- 30 % z nás preferuje mliečnu čokoládu.
- 30 % z nás má najradšej mliečnu čokoládu s orieškami
Foto: Shutterstock
Odporúčané články
Pripravte si tradičné slovenské jedlo, ktoré nechýba na žiadnom vianočnom stole ani v nedeľnom obedovom menu. Krok za krokom vám ukážeme, ako dosiahnuť dokonalý vyprážaný bravčový rezeň so studeným zemiakovým šalátom, ktorý chutí presne tak, ako si ho pamätáte z detstva.
Kapustové strapačky s údeným mäsom patria medzi najobľúbenejšie tradičné jedlá slovenskej kuchyne. Sú jednoduché na prípravu, plné výrazných chutí a skvele zasýtia. Kombinácia čerstvo uvarených strapačiek, kyslej kapusty a údenej slaniny či mäsa vytvára jedlo, ktoré sa na stole objavuje najmä v chladnejších mesiacoch.
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.