Ako prežijú veľkonočné sviatky známi Košičania?
K jari neodmysliteľne patria aj najväčšie kresťanské sviatky v roku. Veľká noc by mala byť tým časom, keď sa spomalíme, zabudneme na uponáhľané dni a pripomenieme si zvyky a tradície, ktoré stále majú svoje čaro. Predovšetkým si však treba vychutnať veľkonočné sviatky s tými, ktorí sú vášmu srdcu najbližší.
S kým sa chystajú prežiť veľkonočné sviatky známi Košičania a na akých dobrotách si pochutnajú?
Robert Pollák
riaditeľ Východoslovenského múzea
Priznám sa, olievačku som v posledných rokoch vynechával. Teraz sa teším a preverujem, či „kvetinky” budú doma, lebo chcem brať po prvýkrát svojho vnuka z Prahy, ktorý príde na Veľkú noc a tento zvyk zatiaľ nepozná.
Henrieta Kecerová
herečka Štátneho divadla Košice
Veľkonočné sviatky oslavujeme celá rodina spolu a v pondelok po oblievačke si urobíme výlet. Polovica rodiny má síce chrípku, ale verím, že sa dovtedy všetci vyliečia. Čo sa týka jedál, dodržiavame tradíciu. Najprv ideme posvätiť veľkonočný košík, potom si už pochutnávame na šunke, klobáske či vajíčkach. Syrek pripravujeme na sladko i slano a vo veľkej obľube je u nás tzv. svadobný hnetený domáci koláč.
Štefan Štec
folklórista -Folklórny súbor Hornád
Sviatky budem po prvý raz tráviť s mojou manželkou v našej domácnosti. Keďže som Rusín, určite pôjdeme posvätiť náš tradičný koláč – pasku a potom už budeme hodovať. Na stole nebude chýbať naša žltá hrudka či rôzne syry. V pondelok oblejem nielen svoju manželku a ženskú časť rodiny, ale aj dievčatá zo súboru.
Barbora Bálintová
basketbalistka Good Angels Košice
V piatok a v sobotu budeme určite ešte trénovať a potom sa budem snažiť byť v kruhu rodiny. Urobíme si spoločnú večeru aj raňajky. U nás sú sviatky tradičné, jeme šunku, šalát a syr. Veľmi sa však teším na špeciálnu syrovú roládu mojej mamky.
Marián Čekovský
hudobník
Hlavnú úlohu počas týchto sviatkov bude mať určite voda. Nezabudnem obehnúť všetky ženy, ktoré v mojom živote sú. Veľkú noc prežijem tradične s pankreolanom, ale už teraz hovorím, že sa nebudem až tak prejedať. Sviatky by mali byť skôr o momente, ktorý súvisí s jarou. A možno pôjdem na medvedí cesnak. Okrem hrudky, vajec, či šunky určite na našom stole nesmie chýbať cvikla s chrenom.
Jaroslav Dvorský
operný spevák
Kedysi bola pre mňa Veľká noc predovšetkým oblievačka a šibačka. Teraz je to o tom, že zájdeme do kostola a navštívime rodinu. Niečo zjeme a spomíname na to, čo bolo a rozprávame sa o tom, čo by mohlo byť. Manželku v pondelok trochu oblejem. Ona o tom vie, že ju to neminie a vyšibem ju trochu po nohách, aby jej dobre slúžili. Už teraz sa teším na syrek a vynikajúcu pečenú plnku, ktorú pripravuje. Ja zas robievam zemiakový šalát, ktorý si rodina obľúbila.
Alexander Bárta
herec
V našej rodine sú veľkonočné sviatky úplne klasické. Nič špeciálne sa u nás nedeje. Zvykom je v pondelok symbolicky pooblievať ženy, ale šibačka u nás nie je. Na slávnostnom stole sa tiež objavuje iba klasika – veľkonočná baba, údeniny, plnené vajíčka či šunka. Tým, že sa blíži jar, zvykneme ísť niekedy na výlet do prírody.
Branislav Koniar
šéf košickej agentúry Progress Promotion
Snažíme sa stráviť čo najviac času v prírode. Vďaka počasiu zrejme oprášime aj lyže, okrem toho budeme tiež hľadať čas na to, aby sa naša pomerne veľká rodina mohla aspoň na etapy stretnúť. Každý má svoje plány, tak hľadáme časové zhody. Tradičné jedlá určite patria k týmto sviatkom, ale sú skôr peknou dekoráciou stola než témou na celodenné stolovanie.
[ad][/ad]Odporúčané články
Každoročne vznikne na Slovensku približne 200 požiarov spôsobených nepozornosťou pri varení alebo zlým technickým stavom kuchynských spotrebičov. K 31. októbru tohto roku evidovali hasiči už 147 takýchto udalostí, pričom v desiatich percentách prípadov došlo aj k zraneniu.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.