Ako sa slávi Halloween vo svete?
Halloween na Slovensku
Halloween je na Slovensku ovplyvnený americkou kultúrou, ktorá má podobu večierkov, karnevalov a vyrezávania tekvíc. Sviatky sa na Slovensku však skladajú ešte z dvoch ďalších dní – Sviatok všetkých svätých (1. novembra) a Pamiatka zosnulých (2. novembra). Na Slovensku je tradíciou ísť na cintorín a uctiť si našich zosnulých kladením kvetov, borovicových vetiev, pálením sviečok a čistením hrobov. Ľudia majú tendenciu stráviť pri náhrobkoch nejaký čas spomínaním na mŕtvych. Naši predkovia mali vo zvyku cez noc nechávať na stole jedlo a pitie, aby mŕtvi neplakali a namiesto toho mohli hodovať. Zdobenie hrobov a zapaľovanie sviečok symbolizovalo večné svetlo, ktoré osvieti cestu zosnulých duší.
Dodnes sa na Slovensku zachováva atmosféra tisícok zapálených sviečok a vyčistených, zdobených hrobov na každom cintoríne, ako dôležitá súčasť uctievania a spomínania na našich blízkych, ktorí nás opustili. Okrem tejto tradície nie je žiadnym tajomstvom, že aj halloweenske večierky v kostýmoch sú na Slovensku čoraz viac populárnejšie.
Prajeme vám krásny slovenský Halloween!🎃
Zdroj: (rd.com, europelanguagecafe.com, SB)
Odporúčané články
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.