Ako Slovensko zvládlo pandémiu nového koronavírusu?
Polovica Slovákov hovorí, že Slovensko zvládlo situáciu okolo pandémie nového koronavírusu veľmi dobre. Najhoršie hodnotenie dostali USA, Veľká Británia a Taliansko.
Vyplýva to z prieskumu „Ako sa máte, Slovensko?“, ktorý sleduje postoje Slovákov od začiatku „korona obdobia“.
„Ako druhé najpozitívnejšie z hľadiska zvládania pandémie bolo hodnotené Česko, avšak menej ako polovicou respondentov. Ďalšie susedné krajiny, Rakúsko a Maďarsko, pozitívne hodnotila približne tretina respondentov,“ uvádzajú autori.
[ad][/ad]Hodnotenie Ruska či Nemecka
Takmer polovica respondentov zhodnotila, že Rusko zvláda pandémiu zle. Taktiež si to myslí aj tretina ľudí v prípade Nemecka. Čína bola hodnotená nejednoznačne.
„Zaujímavé je porovnanie so susednými krajinami a výrazný odstup v ich hodnotení. Maďarsko, ktoré bolo z hľadiska počtu nakazených na tom lepšie ako Česko a Rakúsko, bolo respondentmi vnímané najmenej pozitívne a takmer 16 percent respondentov sa k situácii v Maďarsku vôbec nevedelo vyjadriť. Zrejme to súvisí s výraznejšou medializáciou situácie v Česku a Rakúsku,“ hovorí Barbara Lášticová z Ústavu výskumu sociálnej komunikácie Slovenskej akadémie vied.
Autori poznamenali, že čím viac boli respondenti spokojní s počínaním vlády a dôverovali ústrednému krízovému štábu a vláde, tým viac boli presvedčení, že SR zvláda pandémiu.
Z prieskumu tiež vyplýva, že mladší respondenti častejšie súhlasili s tým, aby menej postihnuté krajiny Európskej únie podporovali tie, ktoré boli zasiahnuté ťažko.
Prieskum robila prieskumná spoločnosť MNFORCE, komunikačná agentúra Seesame v spolupráci so Sociologickým ústavom a Ústavom výskumu sociálnej komunikácie SAV.
[ad2][/ad2](TASR)
Odporúčané články
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.