Amerického veterána renovoval zanietený Košičan tri a pol roka
Cassovia retro patrí k pravidelným májovým podujatiam. Nadšenci vytiahli krásavcov z garáží a predviedli v plnej paráde. Okoloidúcich zaujali viaceré vozidlá, medzi nimi aj veterán Nash, ktorý Vojto Tomaškovič objavil v stodole.
Do bývalého Československa sa nádherný historický automobil dostal počas druhej svetovej vojny alebo tesne po nej, presný termín nie je zberateľovi známy.
Zo Šumavy do Košíc
„Našiel som ho v stodole na Šumave a priniesol do Košíc. Renovácia auta mi zabrala 3,5 roka čistého času. Každý deň som bol zatvorený v garáži, no stálo to za to,“ uviedol Vojto Tomaškovič.
Záľube prepadol v roku 1995, odvtedy zrenovoval už štyri automobily. Americký Nash mu dal poriadne zabrať, ťažko sa mu získavali súčiastky. „Náhradné diely som si musel vyrábať sám. Našťastie sa mi podarilo z Ameriky niečo objednať, napríklad kľučky alebo pneumatiky,“ doplnil V. Tomaškovič.
[article slug=”veterany-zvladli-narocnu-trat”][/article]Starček s nevídaným apetítom
Nash bol vyrobený v roku 1929, má 66 koní a trojrýchlostnú prevodovku. Na 100 kilometrov spotrebuje približne 16 litrov benzínu… Na Hlavnej ulici sa dokopy ukázalo až 77 historických automobilov. „Prišlo aj 26 motoriek. Som rád, že nám celý čas vydržalo pekné počasie, a tak si ľudia mohli prísť pozrieť veteránov,“ uviedol spoluorganizátor podujatia Cassovia retro Peter Luczy.
Foto: Veronika Janušková
Odporúčané články
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.