Briketa porodila samčeka
Stádo lám alpak v košickej zoologickej záhrade sa opäť rozrástlo. Samici Brikete sa v polovici júla narodil samček.
„Briketa žije v našej zoo od roku 2014, keď sme ju získali z Ostravy. V našej zoologickej záhrade porodila už svoje tretie mláďa. Otcom je samec, ktorý k nám prišiel zo zoo v Olomouci v roku 2015,“ informovala Eva Malešová zo zoologickej záhrady.
Lama alpaka je zdomácneným druhom, blízkym príbuzným tiav. Pochádza z Južnej Ameriky, kde sa vyskytuje v horských oblastiach Ánd. Už domorodí obyvatelia pred niekoľkými tisíckami rokov využívali najmä jej kvalitnú vlnu. K ľudskej spotrebe sa využíva mäso, napríklad v Peru a Bolívii je považované za delikatesu.
Zoologická záhrada chová lamy alpaky od roku 2004. Stádo v súčasnosti tvorí 6 jedincov.
[ad][/ad] [article slug=”horucavy-si-vyziadali-specialnu-starostlivost-o-zvierata-v-zoo”][/article]Odporúčané články
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Každoročne vznikne na Slovensku približne 200 požiarov spôsobených nepozornosťou pri varení alebo zlým technickým stavom kuchynských spotrebičov. K 31. októbru tohto roku evidovali hasiči už 147 takýchto udalostí, pričom v desiatich percentách prípadov došlo aj k zraneniu.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.