Cez víkend bola extrémna dohľadnosť, odfotografovali sme unikát
Z dediny Rákoš sme včera podvečer odfotografovali unikátnu panorámu. Ako na dlani sme mali celú košickú kotlinu s mestom Košice, no omnoho zaujímavejšie bolo sledovať v pozadí panorámu Vysokých Tatier.
Podľa klimatológa Slovenského hydrometeorologického ústavu Pavla Faška dohľadnosť okolo sto kilometrov nezažijeme veľmi často, no na jar je to normálne. „Pravdepodobnosť, že sa to stane v tomto ročnom období je určite vyššia ako v lete, čo súvisí s obsahom vodných pár v atmosfére,“ povedal s tým, že v lete je v ovzduší viac vodných pár, a preto sa dohľadnosť zhoršuje. Navyše front, ktorý prešiel Slovenskom v piatok večer vyčistil vzduch a umožnil až takúto extrémnu dohľadnosť.
Detailný záber Tatier odfotených z Rákoša:
Bežná dohľadnosť je podľa neho štyridsať až päťdesiat kilometrov, stokilometrová je už veľmi výnimočná. „V situácii, že je veľmi skoro za studeným frontom, keď je vzduch čistý a suchý môže byť dohľadnosť aj viac ako šesťdesiat kilometrov,“ vysvetlil Faško. Ak ste si víkendové výhľady neužili, nezúfajte. „Ešte je jar, takže sa to ešte môže stať, ale v období najbližších dní by sa to stať nemalo, pretože bude zosilňovať prúd teplého vzduchu, ktorý bude zakalenejší,“ zhrnul Faško.
(SUL)
Foto: IM
Odporúčané články
Každoročne vznikne na Slovensku približne 200 požiarov spôsobených nepozornosťou pri varení alebo zlým technickým stavom kuchynských spotrebičov. K 31. októbru tohto roku evidovali hasiči už 147 takýchto udalostí, pričom v desiatich percentách prípadov došlo aj k zraneniu.
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.