Chalúpka Deduška Večerníčka je v novom šate
Dom ľudový v obci Nová Sedlica v okrese Snina, verejnosti známy ako chalúpka Deduška Večerníčka, vyzerá opäť tak, ako ho poznajú milióny divákov televíznych večerníčkov. Keďže ide o národnú kultúrnu pamiatku, na jeho obnovu, ktorá sa realizovala tradičnými materiálmi a pracovnými postupmi, dohliadali pamiatkari.
V budúcnosti by mal slúžiť ako expozícia večerníčkov. Povedal to riaditeľ štúdia RTVS Košice Jozef Puchala.
„Dôležité bolo, že sa nám podarilo zachovať jedinečnosť tohto objektu v podobe tej slamenej krytiny,“ povedal Anton Liška z Krajského pamiatkového úradu (KPÚ) Prešov s tým, že stavba z prelomu 19. a 20. storočia je špecifická práve pre slamenú strechu.
„Je to posledný objekt svojho druhu, ktorý je na území Prešovského samosprávneho kraja zastrešený slamenou krytinou a je mimo skanzenu,“ vysvetlil.
[ad][/ad]Komplikovaná strecha
Práca na zachovaní pôvodného vzhľadu strechy pritom bola podľa zhotoviteľa rekonštrukcie Dušana Žipaja najkomplikovanejšia.
„Aj zohnať to bol problém, aj s robotou to je dosť časovo náročné,“ vyjadril sa s tým, že celá obnova domčeka trvala jeho tímu 4,5 mesiaca.
Ako ozrejmil, stavbu najprv očistili od všetkých omietok a odstránili slamenú strechu. Keďže domček bolo treba pre vlastnícke vzťahy k pozemkom premiestniť, pred jeho rozobratím jednotlivé konštrukčné prvky zrubu a krovu očíslovali, aby ich mohli na novom mieste opäť zložiť.
„Bol urobený 3D model tohto objektu a na základe dohovoru medzi KPÚ v Prešove a zhotoviteľom stavby boli určené tie trámy, respektíve tie konštrukčné prvky, ktoré bolo potrebné vymeniť,“ doplnil Liška.
Za nové tak boli vymenené trámy celého krovu a čiastočne i zrubu. Následné vnútorné a vonkajšie omietky a rovnako tak i vápennú povrchovú maľbu realizoval zhotoviteľský tím tradičnými technikami. Ako Žipaj dodal, súčasťou rekonštrukcie bola aj výmena okenných výplní, keďže pôvodné z historického hľadiska nevyhovovali.
[ad2][/ad2]Pokračovanie článku je na ďalšej strane.
[break][/break]Návrat do spomienok
„Myslím si, že toto nie sú konečné práce, pretože je tam potrebné dokončiť vnútro a takisto aj najbližšie okolie domčeka,“ zhodnotil v pondelok 7. decembra pri preberaní stavby Puchala s tým, že RTVS ako vlastník objektu i pozemku by privítala, ak by sa z domčeka Deduška Večerníčka stala vyhľadávaná turistická atrakcia.
„Rátam s tým, že tam bude expozícia, ktorá návštevníkom priblíži večerníčky Československej televízie, Slovenskej televízie aj RTVS, aby deti, ale aj iné inštitúcie, ktoré sem prídu, alebo len tak, obyčajní záujemcovia, načerpali nielen zaujímavé, ale aj zábavné informácie, aby sa mnohí mohli vrátiť aj do spomienok, tak, ako to kedysi v televízii bolo a ešte aj sčasti je vysielané,“ povedal.
[ad][/ad]Chalúpke hrozil zánik
Dom ľudový v Novej Sedlici sa stal súčasťou pamiatkového fondu Slovenskej republiky v roku 1987. Ako informujú pamiatkari na svojej internetovej stránke, pre nevysporiadané vlastnícke vzťahy mu hrozil zánik. O jeho záchranu sa pričinil starosta obce Vasiľ Dinič, ktorému sa začiatkom roka 2018 podarilo zahájiť dedičské konanie. Koncom toho istého roka odkúpila domček verejnoprávna televízia, ktorej sa ho podarilo zrekonštruovať aj vďaka dotačnému programu Ministerstva kultúry SR „Obnovme si svoj dom“. Keďže pozemok, na ktorom sa stavba pôvodne nachádzala, bol naďalej nevysporiadaný, KPÚ Prešov súhlasil s jej premiestnením na nový pozemok v obci, situovaný približne 120 metrov juhozápadne od pôvodnej parcely.
[ad2][/ad2]Foto: TASR
(TASR)
Odporúčané články
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.