„Chcem, aby aj moje deti zostali na Slovensku“
Ak neustane nepriaznivý trend odlivu mladých ľudí do zahraničia, budúcnosť Slovenska je tienistá. Aj takéto alarmujúce prognózy odzneli minulý týždeň v košickom Kulturparku. Košičania prišli podujatie podporiť povzbudivými výpoveďami o tom, že kvalitné a podnetné pracovné prostredie sa dá nájsť aj na východe.
Na príčiny, dôsledky a možné riešenia novodobého fenoménu poukázali odborníci z rôznych profesií v troch panelových diskusiách na konferencii Východ nie je Exit. Študenti sa netaja tým, že za hranicami ich láka lepšie platená práca a samostatnosť. Svoju vlasť opúšťajú aj pre zlé pracovné podmienky, nekvalitné vzdelávanie a všadeprítomný pocit, že ich prácu nedokážu doma adekvátne oceniť.
Na podujatí rezonovali aj autentické výpovede viacerých návštevníkov. Produkčný manažér Miloš Štefko z Košíc podotkol, že veľa závisí od toho, ako budú mestá a kraje pripravovať žiakov základných a stredných škôl na reálny život. „Momentálne na našom trhu práce je nedostatok pracovných miest, ale aj kvalifikovaných ľudí. Naša firma bola doslova nútená začať spoluprácu s ľuďmi z Maďarska,“ opisuje Štefko.
Zveril sa aj s osobnou skúsenosťou z košického trhu práce v roku 2007. „Prezentovala sa tam vtedy aj moja dnešná firma. Nikdy nezabudnem na to, ako sme si po odchode šiesti ľudia v električke naraz povedali, že v nej chceme pracovať. Nesľúbili nám tisíceurový nástupný plat, ani telefón či auto. Videli sme ale, akú má tá firma budúcnosť a vedel som, čo chcem v živote robiť,“ povedal Štefko.
Inšpiratívne príbehy
Zakladateľ iniciatívy Východ nie je Exit a organizátor podujatia Branislav Koniar z košickej spoločnosti Progress Promotion informoval, že v nasledujúcich dvoch rokoch budú zbierať čerstvé dáta a štatistiky z východu a pomocou inšpiratívnych príbehov budovať pozitívny imidž našich škôl. „Myšlienky, ktoré tu dnes odzneli, chceme cez pripravovanú Roadshow v rokoch 2018 až 2020 predstaviť aj v odľahlých miestach nášho regiónu,“ uviedol Koniar.
[ad][/ad]Návrat domov
Do iniciatívy ďalej plánujú zapojiť aj osobnosti. Jej prvým ambasádorom sa stala moderátorka konferencie a košická rodáčka Aneta Parišková. Pre KOŠICE:DNES povedala, že jej na Slovensku a východe, odkiaľ pochádza, veľmi záleží.
„Chcem, aby aj moje deti zostali na Slovensku. Odchod mladých nevnímam ako problém, ale naopak, ako pozitívne získavanie skúseností. Problém nastáva, keď sa nevracajú. A to treba riešiť,“ uviedla Parišková. Priznáva, že k šťastiu v živote potrebuje rodinu, priateľov, slovenčinu okolo seba, tradície i tunajšiu mentalitu. „Chápem mladých, ktorí túžia po vysokom plate a uplatnení sa ďaleko od domova. Poznám však mnohých, ktorých práve pobyt v zahraničí naučil milovať Slovensko a vážiť si to, čo tu máme,“ dodala Parišková.
– Apolitickú iniciatívu založili v máji 2017 spoločnosť Progress Promotion Košice a občianske združenie Apolis
– Jej cieľom je spájať jednotlivcov, súkromné spoločnosti, vzdelávacie inštitúcie, samosprávu, záujmové a občianske združenia, nadácie a ďalšie subjekty, ktoré majú záujem odliv mladých ľudí z regiónu aktívne riešiť
Odporúčané články
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.