Čínsky rover si urobil na Marse selfie, NASA dúfa v skoré zozbieranie prvých vzoriek
Fotografie zachytávajú aj pristávací modul.
Nové fotografie, ktoré zverejnili v piatok, zobrazujú čínsky rover a pristávací modul na povrchu Marsu. Štyri fotografie, ktoré zverejnil Čínsky národný vesmírny úrad (CNSA), ukazujú aj horný stupeň roveru Ču-žung a tiež pohľad predtým, ako zišiel zo svojej platformy.
Ču-žung umiestnil asi 10 metrov od miesta pristátia fotoaparát a potom si išiel urobiť skupinové foto, informoval CNSA.
Planétu obiehal tri mesiace
Čínsky pristávací modul misie Tchien-wen-1 s roverom pristál na Marse minulý mesiac po tom, ako tri mesiace obiehal červenú planétu. Čína sa tak stala druhou krajinou po Spojených štátoch, ktorá dokázala pristáť a ovládať zariadenie na Marse.
Čínski vedci dúfajú, že šesťkolesový rover bude na planine Utopia Planitia, kde pristál, fungovať najmenej 90 marťanských dní. Ču-žung, ktorý váži zhruba 240 kilogramov, bude hľadať dôkazy o živote a skúmať geológiu. Prístroje na jeho palube dokážu posudzovať zloženie miestnych skál či počasie na planéte. Stroj má dokonca aj radar na hľadanie podzemnej vody a ľadu.
Vzorky dorazia na Zem až o niekoľko rokov
Ču-žung pristál na Marse po tom, čo tam vo februári USA úspešne nasadili svoj rover Perseverance s malou helikoptérou Ingenuity.
Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) očakáva, že rover v júli nazbiera prvé vzorky, ktoré by mohli na Zem doraziť už v roku 2031.
Zdroj: Webnoviny.sk (bh)
Odporúčané články
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.