Čo robiť, ak vás poštípe tento hmyz?
Letná sezóna je veľmi dobre známa najmä kvôli všadeprítomnému hmyzu. Uštipnutie hmyzom je počas jari a leta veľmi bežné. Je sprevádzané opuchmi, nepríjemným svrbením, ale aj začervenaním uštipnutého miesta. Čo robiť a ako správne ošetriť uštipnutie hmyzom?
Uštipnutie komárom
Komáre sa počas leta radia medzi asi ten najotravnejší hmyz. Našťastie, reakcia po uštipnutí býva zvyčajne mierna. Miesto uštipnutia sčervenie a okolie začne svrbieť. Bežné štípance nie je potrebné liečiť, väčšinou do pár dní toto svrbenie prestane. Ak je svrbenie neznesiteľné, pomáhajú úplne bežne dostupné gély, ktoré zmierňujú svrbenie alebo pomáha aj studený obklad.
Entomológa pána Rudolfa Gabzdila sme sa pýtali, či môže uštipnutie komára tu u nás spôsobiť aj nejaké vážnejšie choroby. Povedal nám, že komáre rodu Anopheles, ktoré sú pôvodcami malárie, rozoznáme podľa toho, že pri sedení majú hlavu nižšie ako bruško. Maláriu prenášajú parazitické prvoky rodu Plasmodium a ich prenášačmi sú práve tieto komáre. 6 druhov z týchto komárov žije aj na Slovensku, v zátopových oblastiach východoslovenskej nížiny. Od 50 rokov sa u nás malária vyskytuje iba importovane.
„Je osožné vedieť, že po prvých príznakoch, ako sú bolesť hlavy, svalov, zvracanie, nasleduje malarický záchvat s triaškou, vysokou horúčkou a kŕčmi. Pri tropickej malárii zlyháva mozog a obličky. Bez liečby sa záchvaty opakujú“ dodáva pán Gabzdil.
Uštipnutie včelou alebo osou
Skoro každého z nás niekedy uštipla osa alebo včela. Aj keď je bolesť po pichnutí nepríjemná, dá sa to zniesť. Ak vás pichne včela, v prvom rade je potrebné napríklad pinzetou žihadlo vytiahnuť. Potom treba ranu umyť najlepšie čistou vodou. Následne je dobré si na miesto priložiť niečo studené. Ak vás po uštipnutí začne bolieť hlava, bude vám nevoľno alebo dostanete triašku, je potrebné vyhľadať lekára. Ak ste na včelie alebo osie uštipnutie alergický, hrozí anafylaktický šok.
Odporúčané články
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.