Čo robiť, ak vás poštípe tento hmyz?
Letná sezóna je veľmi dobre známa najmä kvôli všadeprítomnému hmyzu. Uštipnutie hmyzom je počas jari a leta veľmi bežné. Je sprevádzané opuchmi, nepríjemným svrbením, ale aj začervenaním uštipnutého miesta. Čo robiť a ako správne ošetriť uštipnutie hmyzom?
Uštipnutie komárom
Komáre sa počas leta radia medzi asi ten najotravnejší hmyz. Našťastie, reakcia po uštipnutí býva zvyčajne mierna. Miesto uštipnutia sčervenie a okolie začne svrbieť. Bežné štípance nie je potrebné liečiť, väčšinou do pár dní toto svrbenie prestane. Ak je svrbenie neznesiteľné, pomáhajú úplne bežne dostupné gély, ktoré zmierňujú svrbenie alebo pomáha aj studený obklad.

Entomológa pána Rudolfa Gabzdila sme sa pýtali, či môže uštipnutie komára tu u nás spôsobiť aj nejaké vážnejšie choroby. Povedal nám, že komáre rodu Anopheles, ktoré sú pôvodcami malárie, rozoznáme podľa toho, že pri sedení majú hlavu nižšie ako bruško. Maláriu prenášajú parazitické prvoky rodu Plasmodium a ich prenášačmi sú práve tieto komáre. 6 druhov z týchto komárov žije aj na Slovensku, v zátopových oblastiach východoslovenskej nížiny. Od 50 rokov sa u nás malária vyskytuje iba importovane.
„Je osožné vedieť, že po prvých príznakoch, ako sú bolesť hlavy, svalov, zvracanie, nasleduje malarický záchvat s triaškou, vysokou horúčkou a kŕčmi. Pri tropickej malárii zlyháva mozog a obličky. Bez liečby sa záchvaty opakujú“ dodáva pán Gabzdil.
Uštipnutie včelou alebo osou
Skoro každého z nás niekedy uštipla osa alebo včela. Aj keď je bolesť po pichnutí nepríjemná, dá sa to zniesť. Ak vás pichne včela, v prvom rade je potrebné napríklad pinzetou žihadlo vytiahnuť. Potom treba ranu umyť najlepšie čistou vodou. Následne je dobré si na miesto priložiť niečo studené. Ak vás po uštipnutí začne bolieť hlava, bude vám nevoľno alebo dostanete triašku, je potrebné vyhľadať lekára. Ak ste na včelie alebo osie uštipnutie alergický, hrozí anafylaktický šok.

Odporúčané články
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.
Čaj môžeme vnímať ako druhý najobľúbenejší nápoj po káve. Tento nápoj vie zahriať počas studených dní, uvoľniť telo, ale aj zlepšiť náladu. Existuje niekoľko stoviek druhov čaju, pričom mnohé z nich sa v domácnostiach používajú ako prírodné liečivá.
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.