Čokoláda ovplyvňuje mozog i zdravie
Konzumácia čokolády má bezpochyby vplyv na našu náladu. Zo štatistík vyplýva, že väčšinu čokolády konzumujeme v zime, čo naznačuje, že ju používame na prekonanie sezónnych výkyvov nálad (zvýšenie serotonínu). Čokoláda tiež podľa niektorých štúdií pomáha zlepšiť kognitívnu výkonnosť, ale niektoré ďalšie štúdie túto výhodu nepotvrdzujú.
Kvalitná čokoláda je jedným z najviac koncentrovaných zdrojov prírodných rastlinných antioxidačných látok, tzv. flavonoidov. Kakaové výrobky preto predstavujú významný podiel príjmu flavonoidov v západných krajinách.
Flavonoidy majú veľmi horkú až zvieravú chuť, čo potvrdia asi všetci, ktorí niekdy ochutnali čokoládu s 99 %. A to je práve dôvod, prečo mnoho výrobcov pridáva do výrobkov cukor a znižuje obsah kakaa – snažia sa pripraviť spotrebiteľsky atraktívnejší, avšak pre naše zdravie oveľa horší produkt.
Potraviny s vysokým obsahom kakaa tiež pomáhajú znižovať krvný tlak, najskôr práve vďaka flavaniodom, pretože môžu zmeniť produkciu zápalových modulátorov a rozširujú krvné cievy v tele, podobne ako omega-3 mastné kyseliny. Na flavonoidy bohatá čokoláda môže znižovať zlý cholesterol (LDL) a zvyšovať dobrý cholesterol (HDL).
Ale aby sme iba nechválili, tak na druhej strane je potrebné si uvedomiť, že v prípade vyššej konzumácie čokolády (predovšetkým tých mliečnych s menším percentom kakaa) povedie naopak k zvýšeniu váhy a zvýšenému riziku metabolického syndrómu. Čokoláda s nízkym percentom kakaa totiž obsahuje veľké množstvo cukrov a nasýtených tukov.
Foto: TASR
Odporúčané články
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.