Deti si vyskúšali aj zbrane
Žiaci z košických škôl sa mohli v stredu zúčastniť branného cvičenia na Alpinke. Deti sa stretli s vojakmi, mestskou políciou, inštruktormi prvej pomoci i hasičmi. Mohli sa zoznámiť s ručnými zbraňami a prepravnou technikou alebo vyskúšať prekážkovú dráhu.
„Branné cvičenie je aj v rámci pozitívneho vnímania ozbrojených síl na verejnosti, preto sme prijali pozvanie Detskej železnice Košice,“ vyjadril sa rotný Ľuboš Fara.
[ad][/ad]Detská železnica prilákala žiakov na branné cvičenie jazdou vláčikom. „Hlavným cieľom je vytiahnuť deti z lavíc do prírody a ponúknuť im, nech si vyskúšajú niečo netradičné,“ vysvetlila Zuzana Lehotská z Detskej železnice.
Chlapcov zaujalo aj cvičenie o orientácii v lese. „Učili nás, ako sa máme orientovať, keď máme iba kompas alebo podľa machu. Vyskúšal som si aj bazuku, ale ja nechcem byť vojakom. Nechcem zažiť vojnu,“ povedal nám 8-ročný chlapček. Dievčatám sa zase najviac páčilo lezenie po lanách a triafanie do terčov. Účelové cvičenie zorganizovala Detská železnica už druhý rok po sebe.
Foto: Veronika Janušková(LEF)
[ad2][/ad2]Odporúčané články
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.