Do kín prichádza odvážny film. Mapuje zneužívanie detí na internete
Viete, čo robia vaše dospievajúce ratolesti, keď sú hodiny zavreté vo svojej izbe a četujú si s niekým na internete? Český dokument odkrýva silnú a tabuizovanú tému sexuálného zneužívanie detí v online svete.
V experimente Víta Klusáka a Barbory Chalupovej tri dospelé herečky s detskými črtami dostávajú prostredníctvom falošných profilov na sociálnych sieťach za úlohu predstierať, že majú 12 rokov a v kópiách detských izieb, postavených vo filmových ateliéroch, chatujú a skypujú s mužmi všetkých vekových kategórií, ktorí ich na internete vyhľadali a oslovili.
„Téma napĺňa definíciu zmyslu dokumentárneho filmu, nijako inak než takýmto experimentom by sa to natočiť nedalo. Dokument má nazerať za oponu nejakého spoločenského fenoménu a ukázať niečo, čo by inak spoločnosť nevidela, nezacítila a neuvedomila si. Mojím hnacím motorom bolo hlavne to, že tá vec môže pomôcť a že môžeme ukázať niečo, čo by sa inými prostriedkami ukázať nedalo,“ povedal Klusák.
Etická krehkosť experimentu
Nakrúcanie filmu, v ktorom veľká väčšina mužov požaduje sex prostredníctvom videohovorov, trom alias 12-ročným dievčatám posielajú fotografie svojich prirodzení, odkazy na porno alebo sa dievčatá pokúšajú vydierať, prebiehalo v Českej republike pod dohľadom riaditeľky českej linky dôvery, psychologičky, sexuologičky, advokáta a kriminalistu so špecializáciou na kyberšikanu.
Získané dáta filmári odovzdali polícii. V súčasnosti prebieha vyšetrovanie. Zatiaľ v dvoch prípadoch boli podané návrhy na obžalobu.
„Chceli sme čo najpresnejšie ukázať všetky triky a manipulácie, ktoré predátori vo svojej komunikácii s deťmi používajú,“ hovorí Barbora Chalupová s tým, že dokumentaristi si uvedomovali etickú krehkosť svojho experimentu, preto ho hneď od začiatku konzultovali s odborníkmi.
Čím všetkým prechádzajú deti?
„Zároveň sme chceli s divákmi hrať úplne priamu hru a preto sme sa rozhodli, že ich experimentom, bez skrývania vlastných pochybností a nevydarených situácií, sami prevedieme. Ak by sme nakrútili film iba ako súbor rozhovorov alebo reportáž, nikto by si nedokázal predstaviť, čím všetkým v dnešnej dobe deti prechádzajú,“ konštatovala režisérka.
Priznala tiež vec, ktorá ju zarazila: „Vedeli sme, že tento fenomén je tu minimálne desať rokov. V posledných rokoch sa však deje to, že si dievčatá a chlapci začali uvedomovať hodnotu svojich obnažených tiel a na internete sa bez váhania za kredit či novú aplikáciu do telefónu, predávajú.“
Za desať dní takmer 2 500 predátorov
Tri protagonistky predstavujúce 12-ročné dievčatá, ktoré oslovili za desať dní v ateliéri 2 458 internetových predátorov, stvárnili Tereza Těžká, Anežka Pithartová a Sabina Dlouhá.
„Pre mňa osobne sú hrdinky, museli úplne prirodzene vystupovať vo filme, keď ich protihráč netušil, že ony nie sú dievčatká, nebol tam priestor opakovať záber, bola to čistá improvizácia. Museli byť odvážne, pretože išli do boja s niečím, čo sa poriadne nedá vysvetliť, ony samy nevedeli, do čoho sa púšťajú,“ konštatoval Klusák.
Film sa dostane k divákom po celom Slovensku postupne v dvoch verziách. Vo verzii od 15 rokov od 5. marca a vo verzii V sieti: projekcia pre školy, ktorá je určená pre deti od 12 rokov. Tú budú môcť deti vidieť v kinách od 19. marca. Kinodistribúciu bude sprevádzať osvetová kampaň.
[ad][/ad]Odporúčané články
Čaj môžeme vnímať ako druhý najobľúbenejší nápoj po káve. Tento nápoj vie zahriať počas studených dní, uvoľniť telo, ale aj zlepšiť náladu. Existuje niekoľko stoviek druhov čaju, pričom mnohé z nich sa v domácnostiach používajú ako prírodné liečivá.
Pečené kura na masle patrí medzi najobľúbenejšie klasiky slovenskej kuchyne. Kombinácia jemného mäsa, voňavého masla a korenín vytvára dokonale šťavnaté a chrumkavé jedlo, ktoré poteší každého milovníka domácej kuchyne. Tento tradičný recept ponúka jednoduchú prípravu a možnosť voľby prílohy – či už uprednostníte nadýchanú ryžu, alebo klasické varené zemiaky.
Kapustové strapačky s údeným mäsom patria medzi najobľúbenejšie tradičné jedlá slovenskej kuchyne. Sú jednoduché na prípravu, plné výrazných chutí a skvele zasýtia. Kombinácia čerstvo uvarených strapačiek, kyslej kapusty a údenej slaniny či mäsa vytvára jedlo, ktoré sa na stole objavuje najmä v chladnejších mesiacoch.

