Dravce žijú v meste medzi nami
Náš článok o košickom ornitológovi a ochrancovi dravých vtákov Jozefovi Mihókovi vzbudil medzi čitateľmi pozornosť aj odozvu. Začali sme sa všetci akosi pozornejšie obzerať a všímať si prostredie, v ktorom žijeme.
Odrazu objavujeme nielen búdky, ale aj ich zaujímavých obyvateľov. O jednom z nich nám napísala čitateľka Viera Fedelešová.
“V košice:dnes č.55 ma zaujal článok o zanietených ornitológoch. Dočítala som sa, že pán Jozef Mihók postavil a nainštaloval vyše 150 búdok. Možno aj búdka na komíne bývalej kotolne, pri bloku na Komenského 58, je jeho práca. A vďaka takejto starostlivosti som vlani mala na okne návštevu. Poštolku (v slovenskom preklade sokol myšiar – poznámka KD). Zaklopala ráno na okno a počkala, kým zájdem pre foťák. Bol to zážitok. Sedela na parapete na 7. poschodí bloku Watsonova 3,” dokončila opis svojho pozorovania čiateľka. Škoda, že nevieme, aké dojmy si z pozorovania jej bytu odniesol sokol.
Foto: Viera Fedelešová
Odporúčané články
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.