E102: Žlté ohrozenie
Ide o farbivo zvané Tartazin, ktoré sa používa v mnohých druhoch potravín. Ovocné džúsy, čokolády, cukrovinky, konzervované ovocie, hrášok, plechovkové omáčky, korenie, polievky, horčica či krmivo pre psov. Na obaloch všetkých týchto výrobkov môžete na E102 naraziť.
Zistilo sa, že istá časť populácie nie je tartazin schopná znášať. U niektorých jednotlivcov môžu nastať po jeho konzumácii príznaky podobné sennej nádche (nádcha, kašeľ, bolesti hlavy atď.). Niektorí dokonca po konzumácii tejto látky trpia astmou, alergickými reakciami či tvorbou akné. Pravdepodobnosť alergie na tartazin sa zvyšuje u ľudí alergických na aspirín. Niektoré výskumy dokonca naznačujú súvislosť medzi tartazinom a kožnými nádormi či detskou hyperaktivitou. V poslednom období preto snaha jeho používanie obmedziť.
Zdroj: emulgatory.cz
Foto: Shutterstock
Odporúčané články
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.
Pečené kura na masle patrí medzi najobľúbenejšie klasiky slovenskej kuchyne. Kombinácia jemného mäsa, voňavého masla a korenín vytvára dokonale šťavnaté a chrumkavé jedlo, ktoré poteší každého milovníka domácej kuchyne. Tento tradičný recept ponúka jednoduchú prípravu a možnosť voľby prílohy – či už uprednostníte nadýchanú ryžu, alebo klasické varené zemiaky.
Vedci zistili, že ľudia v krajinách s rozšírenou viacjazyčnosťou majú menšiu pravdepodobnosť, že vykazujú známky zrýchleného starnutia. Monolingualisti naopak s väčšou pravdepodobnosťou vyzerajú biologicky staršie, ako je ich vek. Už znalosť jedného ďalšieho jazyka má badateľný ochranný účinok, píše ScienceAlert.



