Európa má talent – My máme fakty
Všetko, čo by ste mali vedieť o Eurovízií
Eurovízia sa blíži. 62. ročník speváckej súťaže bude prebiehať od 9. do 13. mája 2017 s veľkolepým finále v ukrajinskom Kijeve. Eurovízia má za sebou dlhoročnú históriu spájania európskych aj mimoeurópskych krajín ich vlastnou hudbou a kultúrou a v posledných rokoch zaznamenala silné prepojenie na LGBTQ komunitu.
Od počiatku Eurovízie sme mali možnosť vidieť množstvo krajín, ktoré do súťaže vstúpilo a o niekoľko rokov neskôr vystúpilo. Nikdy však počet krajín nebol vyšší ako dnes. S rekordnou sledovanosťou posledných rokov môžeme len predpokladať, čo tohtoročná Eurovízia prinesie. Napriek nízkemu rozpočtu, s ktorým jednotlivé krajiny prichádzajú do súťaže, mnohé prekvapili majestátnou šou, ktorá nadchla viac než 204 miliónov divákov po celom svete. Do súťaže sa už okrem európskych krajín zapojili aj Azerbajdžan, Arménsko či Austrália.
Na Slovensku je Eurovízia často terčom posmeškov, ktorým sa nevyhli ani slovenskí učastníci súťaž, medzi ktorými nechýbala ani Katarína Hasprová, Miro Šmajda či speváčka Kristína, ktorej hit Horehronie, zožal veľmi pozitívne ohlasy.
Na oslavu tejto významnej hudobnej udalosti, ktorá každoročne – vždy v máji – spájaja hudbu, glamour a flitre, sme pre vás pripravili interaktívnu mapu, plnú zaujímavých faktov o Eurovízií a jej histórií. Mapa obsahuje zaujímavé informácie o jednotlivých krajinách, počte víťazstiev, víťazné piesne, najväčšie katastrofy a podobne. Nahliadnite do histórie Eurovízie s nami.
Foto: shutterstock
Odporúčané články
Vedci zistili, že ľudia v krajinách s rozšírenou viacjazyčnosťou majú menšiu pravdepodobnosť, že vykazujú známky zrýchleného starnutia. Monolingualisti naopak s väčšou pravdepodobnosťou vyzerajú biologicky staršie, ako je ich vek. Už znalosť jedného ďalšieho jazyka má badateľný ochranný účinok, píše ScienceAlert.
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.
Pripravte si tradičné slovenské jedlo, ktoré nechýba na žiadnom vianočnom stole ani v nedeľnom obedovom menu. Krok za krokom vám ukážeme, ako dosiahnuť dokonalý vyprážaný bravčový rezeň so studeným zemiakovým šalátom, ktorý chutí presne tak, ako si ho pamätáte z detstva.