Extrémne podmienky na život v najmrazivejšom mieste sveta
Miesto, ktoré je považované za najchladnejšie na zemi, sa nazýva Jakutsko a nachádza sa v Rusku. Januárové teploty sa pohybujú niekde medzi -28 až -47°C. V tejto republike sa nachádza dedina s názvom Ojmjakon. Najväčšou zaujímavosťou je nameranie rekordne mrazivej teploty z roku 1886, a to iba -69°C. Ako sa žije v extrémnych podmienkach sa dozviete v článku.
Sibírsky pól chladu je označenie, ktoré úzko súvisí práve s Jakutskom. Zima trvá takmer 10 mesiacov a extrémne teplotné rozdiely medzi letom a zimou často spôsobujú záplavy. Rieka pretekajúca Jakutskom rozmŕza len na pár mesiacov v roku. Tieto chvíle využívajú na dovoz potravy a iných potrebných surovín. Zaujímavý dokument o tomto meste chladu si môžete pozrieť aj na YouTube.

Ľudia v tomto meste skúšajú rôzne experimenty, ktoré ukazujú extrémnu zimu. Ak pri veľmi nízkych teplotách vylejete do vzduchu vriacu vodu, automaticky sa premení na ľad. Zabudnúť môžete aj na vešanie mokrého oblečenia vonku, pretože sa onedlho zmení na kus ľadu. Kovové rámy na okuliaroch nie sú v týchto podmienkach dobrou voľbou. Kvôli chladu by sa kov mohol prilepiť na kožu.
Bežnou súčasťou života v Jakutsku sú naštartované autá, v ktorých nikto nesedí. Pri vychladnutí motora by sa jednoducho mohlo stať, že auto zamrzne. Predaj mrazených potravín a rovnako aj ich udržiavanie je v tejto krajine, ako jedna z mála vecí, naozaj jednoduché. Mrazené potraviny sa totiž predávajú na ulici. Z okien bytoviek často visia tašky s mrazenými produktmi, ktoré sa v tejto zime nerozmrazia. Vonku je totiž nižšia teplota ako v mrazničke. Tieto zaujímavosti dokumentuje video od Discover With Cenet.

Bežnou záležitosťou je tiež nosenie náradia v aute. V krajine sú miesta, kde nie je signál. Keby sa teda šoférovi pokazilo auto a on by ho nestihol opraviť za krátku chvíľu, je možné, že by umrzol. Autá majú dokonca dvojité sklá, aby sa chlad nedostal hneď do vnútra. Preto musia byť obyvatelia vždy pripravení na život v ťažkých podmienkach.
(VT)
Odporúčané články
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.
Kapustové strapačky s údeným mäsom patria medzi najobľúbenejšie tradičné jedlá slovenskej kuchyne. Sú jednoduché na prípravu, plné výrazných chutí a skvele zasýtia. Kombinácia čerstvo uvarených strapačiek, kyslej kapusty a údenej slaniny či mäsa vytvára jedlo, ktoré sa na stole objavuje najmä v chladnejších mesiacoch.
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.

