FOTO UDALOSŤ: Jar vstúpila do nášho mesta s plnou parádou
Podľa astronomických výpočtov začala oficiálne jar v tomto roku v nedeľu 20. marca o pol šiestej ráno. Nastal deň jarnej rovnodennosti. V astronómii je to okamih, keď má Slnko k svetovému rovníku nulový uhol a slnečné lúče dopadajú v mieste rovníka kolmo na zemský povrch. Dni sa predlžujú a otepľujú. Pri prechádzkach prírodou či mestom pookreje duša každého človeka. Symboly jari sú už tu.

Čerešňu pilkatú poznajú všetci skôr pod názvom sakura. Je to jedna z najobľúbenejších a zároveň najodolnejších okrasných čerešní, ktorá je na jar celá pokrytá veľkými, plnými, purpurovo-ružovými kvetmi.

Sakura priam láka privoňať si k strapcom bohatých kvetov. Máme ich tu o mesiac skôr.

Už aj púpava vystrkuje svoje krásne žlté hlavičky. Je čas ju nazbierať a sušiť. Pripraviť si z nej môžete výborný med.

Marhule patria medzi prvé stromčeky, ktorých kvety vítajú jar.

Kvitnúci zlatý dážď je prísľubom teplejšieho počasia. Takto kvitne na Bernolákovej ulici.

Pre bergénie sú charakteristické veľké kožovité listy, a preto ich ľudia nazývajú aj slonie uši.
(JV)
Foto: Veronika Janušková
Odporúčané články
Čaj môžeme vnímať ako druhý najobľúbenejší nápoj po káve. Tento nápoj vie zahriať počas studených dní, uvoľniť telo, ale aj zlepšiť náladu. Existuje niekoľko stoviek druhov čaju, pričom mnohé z nich sa v domácnostiach používajú ako prírodné liečivá.
Veľa ľudí je presvedčených, že atramentové tlačiarne sú oveľa vhodnejšie na príležitostnú tlač, pretože sú lacnejšie. Pravdou však je, že ak tlačíte predovšetkým textové dokumenty, nie je problém nájsť v súčasnosti kvalitné, ale hlavne lacné laserové modely. Že neviete, ktoré laserové tlačiarne stoja za to? To je v poriadku. V nasledujúcich riadkoch vám dáme niekoľko tipov.
Vianočná kapustnica patrí k neodmysliteľným pokrmom štedrovečerného stola a v mnohých domácnostiach sa dedí z generácie na generáciu. Spojenie kyslej kapusty, údeného mäsa, húb a korenín vytvára výraznú chuť, ktorá je typická pre slovenské Vianoce. Prinášame osvedčený recept v novinovom spracovaní, ktorý počíta s klasickými surovinami aj tradičným postupom prípravy. Polievka chutí najlepšie po odstátí a je vhodná na prípravu aj deň vopred.