FOTO UDALOSŤ: Jar vstúpila do nášho mesta s plnou parádou
Podľa astronomických výpočtov začala oficiálne jar v tomto roku v nedeľu 20. marca o pol šiestej ráno. Nastal deň jarnej rovnodennosti. V astronómii je to okamih, keď má Slnko k svetovému rovníku nulový uhol a slnečné lúče dopadajú v mieste rovníka kolmo na zemský povrch. Dni sa predlžujú a otepľujú. Pri prechádzkach prírodou či mestom pookreje duša každého človeka. Symboly jari sú už tu.
Čerešňu pilkatú poznajú všetci skôr pod názvom sakura. Je to jedna z najobľúbenejších a zároveň najodolnejších okrasných čerešní, ktorá je na jar celá pokrytá veľkými, plnými, purpurovo-ružovými kvetmi.
Sakura priam láka privoňať si k strapcom bohatých kvetov. Máme ich tu o mesiac skôr.
Už aj púpava vystrkuje svoje krásne žlté hlavičky. Je čas ju nazbierať a sušiť. Pripraviť si z nej môžete výborný med.
Marhule patria medzi prvé stromčeky, ktorých kvety vítajú jar.
Kvitnúci zlatý dážď je prísľubom teplejšieho počasia. Takto kvitne na Bernolákovej ulici.
Pre bergénie sú charakteristické veľké kožovité listy, a preto ich ľudia nazývajú aj slonie uši.
(JV)
Foto: Veronika Janušková
Odporúčané články
Každoročne vznikne na Slovensku približne 200 požiarov spôsobených nepozornosťou pri varení alebo zlým technickým stavom kuchynských spotrebičov. K 31. októbru tohto roku evidovali hasiči už 147 takýchto udalostí, pričom v desiatich percentách prípadov došlo aj k zraneniu.
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.