Fotogaléria: Botanická záhrada láka na orchidey
V skleníkoch botanickej záhrady môžu návštevníci na prvej tohtoročnej výstave obdivovať krásu orchideí. Desiaty ročník obľúbenej expozície láka na ich rozmanité druhy, farby a veľkosti.
Ako uvádza riaditeľ botanickej záhrady Pavol Mártonfi v našich podmienkach kvitne väčšina tropických orchideí v zime. „Aj napriek tomu nie je jednoduché pripraviť takúto výstavu tak, aby tu bolo zastúpené široké spektrum orchideí. Mnohé rody totiž začínajú kvitnúť už v októbri, iné až vo februári. Preto tvoria časť vystavených rastlín výpestky botanickej záhrady a časť pochádza z burzy v Holandsku,“ vysvetlil.
Návštevníci sa môžu kochať ich krásou každý deň od 9. do 16. hodiny. Výstava potrvá do 15. marca.
Foto: Veronika Janušková [ad][/ad]Odporúčané články
Vedci zistili, že ľudia v krajinách s rozšírenou viacjazyčnosťou majú menšiu pravdepodobnosť, že vykazujú známky zrýchleného starnutia. Monolingualisti naopak s väčšou pravdepodobnosťou vyzerajú biologicky staršie, ako je ich vek. Už znalosť jedného ďalšieho jazyka má badateľný ochranný účinok, píše ScienceAlert.
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.


